Kusinen till bilar som Hyundai Ioniq och Kona stavas Kia Niro och har blivit något av en storsäljare i Sverige sedan den lanserades i slutet av 2016. Det betyder att begagnatmarknaden är späckad, och Niro är faktiskt en av de billigaste laddhybriderna du kan köpa som begagnad.

Pris

Redan som ny var Kia Niro en av de billigaste laddhybriderna, så är det också som begagnad.

När Niro lanserades blev den Kias tredje suv i utbudet på den svenska marknaden jämte stora Sorento och populära Sportage. Tillsammans med Kia Optima har Niro kommit att hålla i fanan för Kias elektrifierade bilmodeller och således blivit en av de mest populära bilmodellerna de senaste åren. Under det första året fanns endast den vanliga hybriden utan möjlighet att ladda batteriet med kabel. Trots att Kia inte hymlade om att en laddhybrid var på gång fick försäljningen en bra start. Men det verkliga lyftet kom med Niro Plug-In Hybrid i slutet av 2017. Då sprang den upp i försäljningsstatistiken och blev Kias näst mest sålda bil i Sverige efter Ceed och den fjärde mest sålda laddhybriden totalt.
Endast trumfad av Volkswagen Passat GTE, Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid och Kia Optima Plug-In Hybrid.

Kia Niro Plug-In Hybrid 2018

Foto: Glenn Lindberg

Körkänsla

Niro är ingen bil för den som gillar att köra bil. Men den tar dig från A till B.

Oavsett om du väljer hybrid eller laddhybrid är drivlinan densamma. En 1,6-liters bensinmotor med 105 hästkrafter och elmotor med 60,5 ger total effekt om 141 hästkrafter. Hybriden har en uppgiven snittförbrukning på 0,38 l/mil medan den laddbara ska klara sig på 0,13. Elräckvidden för den sistnämnda är enligt Kia 58 kilometer men i verkligheten närmare 52 vilket ändå får ses som ett bra resultat. Det är dock värt att nämna att Kias laddhybrider kräver att bensinmotorn är igång för att kunna värma kupén, en billigare lösning än de separata värmeaggregat som vissa andra laddhybrider har. Något som gör det svårt att köra på enbart el om du bor där det är kallt stora delar av året.

Älgtest

Eldrivna Kia e-Niro klarar endast 68 km/h, icke godkänt, men de övriga versionerna är godkända.

Detta kan också vara en av anledningarna till att Kia har längre elräckvidd än andra eftersom den fossila räckvidden påverkas i stället. Flertalet ägare påpekar också detta, liksom att många anser att hel – och halvljus i standardutförande är för svagt.
LED-strålkastare sitter endast på bilar med utrustningsnivån Pluspaket 2. Andra moment som stör är saker som dåligt isolerade bakre hjulhus vilket gör att mycket vägljud tränger in samt svaga backljus och laddkablar som fastnar.

Kia Niro Plug-In Hybrid 2018

Foto: Glenn Lindberg

Räckvidd

Laddhybriden tar sig i verkligheten drygt 5,2 mil. Elbilen klarar drygt 36 mil.

Men nu ska vi inte glömma att Kia Niro också finns som helt eldriven och vad den egentligen heter verkar Kia inte kunna bestämma sig för. När den lanserades i slutet av 2018 kallades den Niro EV för att sedan byta namn till e-Niro, sedan tillbaka till Niro EV och återigen tillbaka till e-Niro. Nu två år senare verkar Kia ha bestämt sig för att det är e-Niro som gäller. Den har ett batteri på 64 kWh och en elmotor som levererar 204 hästkrafter och ska klara en räckvidd på drygt 45 mil.
När vi testade den i tiogradigt novemberväder tog vi oss 36 mil. Till skillnad från elhybriden och laddhybriden har e-Niro batteriet placerat under golvet i kupén i stället för under bagagerumsgolvet. Något som gör att den eldrivna Niro har större bagageutrymme än sina syskon. Då e-Niro är ganska ny på marknaden finns inte så många som begagnade ännu, de få som finns har fortfarande ett högt pris som startar på cirka 430 000 kronor.

Kia Niro Plug-In Hybrid 2018

Foto: Glenn Lindberg

Baksätet är endast fällbart 40/60 och lastöglorna är dåliga. Under golvet finns batteriet hos hybriderna.

Garanti

Kia har sju års nybilsgaranti vilket är värt att ha i åtanke vid begagnatköp.

Gällande övergripande problem med Niro som modell har den än så länge klarat sig bra bortsett från en återkallelse rörande bilar tillverkade november 2016 till slutet av september 2017. Det gäller en glappande kontakt mellan två reläer som riskerar att bli överhettade.
Kia Niro är en bil som gör sitt jobb bra men inredningen är ganska plastig och körmässigt erbjuder den inga vidare lyckostunder. Den är helt enkelt en ganska slätstruken men bra bil.

För ännu mer fördjupning i begagnad Kia Niro kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Ladda ner testet


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer