Begagnad Mercedes E-klass Kombi 2017-

För dig som inte vill kompromissa mellan komfort och lastutrymme finns ett givet val: kombiversionen av Mercedes E-klass. Senaste generationen, W213 (S213 som kombi), kom 2016.

När vi testade senaste generationen av Mercedes E-klass blev det superlativer hela vägen. Den är otroligt bekväm och har den kanske bästa fjädringskomforten av alla kombibilar på marknaden.
Lika högt betyg blir det när vi lastar bilen. Bakluckan öppnar stort och fäller vi baksoffans ryggstöd kan vi få in 1 820 liter. Dessutom är lastutrymmet precis så flexibelt som en svensk skidåkarfamilj vill ha det. Ryggstödet är tredelat och lastlängden är 204 centimeter med ett av ryggstöden nedfällt, långt nog för ett par längdskidor.

Begagnad Mercedes E-klass 2017-

Foto: Glenn Lindberg

Dyr service

Årsservicen på en E-klass kostar runt 5 000 kronor hos märkesverkstäder. Dyrt!

Men den är ingen testvinnare. Den har ett litet fel – prislappen. Som ny kostade den 65 000 kronor mer än konkurrenten Volvo V90 D4. Men en saltad prislapp är ett av få fel som reparerar sig själv. Efter tre år kostar Mercedes-kombin cirka 290 000 kronor, bara 20 000 kronor mer än en lika gammal Volvo V90. Lyxkombin har blivit överkomlig, prisanpassad för den kloka hushållaren.

Inga fingeravtryck

Mercedes har två stora skärmar som styrs via pekplatta.

Vanligaste versionen i Sverige är E 220 d, med en tvåliters diesel på 194 hästkrafter. Genom att både vara snål och tung klassades den som miljöbil när den lanserades 2016 och blev skattefri i fem år. Tunga bilar fick nämligen fram till 2018 släppa ut extra många gram koldioxid. Efter den femåriga skattefriheten ska bilskatt betalas, men den är låg.
Bränsletörsten är synnerligen behärskad. Det är fullt möjligt att köra på drygt 0,6 liter per mil i genomsnitt. Motorn ger, som tidigare nämnt, 194 hästkrafter och går tyst och dämpat. Automatlådan har nio steg och växlar nästan sömlöst.

Begagnad Mercedes E-klass 2017-

Foto: Glenn Lindberg

Mercedes E-klass finns med många olika motoralternativ, från stillsammare bensin- och dieselmotorer till frustande AMG-maskiner med massor av hästkrafter.

Tunna garantier

Som andra lyxmärken har Mercedes dåliga garantier. Efter bara två år är det stopp.

De flesta bilarna som har sålts i Sverige har haft ett bra utrustningspaket, ”Fleet Edition”, som såldes till företag. Till privatkunder erbjöds samma utrustning under namnet SE Edition. Självkörande funktioner ligger dock som tillval, är det viktigt för dig ska du kontrollera att bilen har paketet ”Drive Pilot”.
Infotainmentsystemet är up-to-date, och dessutom lätthanterligt efter viss inkörningstid. Bildskärmen är inte tryckkänslig, i stället styr man genom menyerna via en tryckplatta på konsolen mellan framstolarna.

Bra runt-om-sikt

Den klassiska kombikarossen har en relativt låg midja och tunna takstolpar.

Åkkomforten och materialkvalitet ger bilresan en lyxig inramning, men om du vill ha fokus på något annat än lyx så finns det ett alternativ. Mercedes E 220 d 4Matic All-Terrain, en högbyggd kombi med oömma plastdetaljer fram och bak och fyrhjulsdrift. Fyrhjulsdrift – 4Matic – kunde också köpas till vanliga karossen.

Tredelat ryggstöd

E-klass Kombi har det Volvo V60 och V90 saknar.

Förutom 220 d finns även 200 d och 250 d, alla tre sprungna ur samma tvålitersblock. En treliters V6 – E 350 d – toppar dieselprogrammet. Den drar mer och kostar mer i skatt. Bensinmodeller har sålts i betydligt mindre antal och bara ett tiotal finns till salu på Blocket. Välj mellan fyrcylindriga E 200, E 250 och E 300 samt E 400 med V6-motor på 333 hästkrafter. Från AMG kommer tre versioner: E 43, E 63 och E 63 S. Miljövänligast men väldigt sällsynt på marknaden är laddhybriden E 350 e. Den har ett litet batteri som bara räcker till 3,3 mil med eldrift (enligt NEDC-cykeln), betydligt mindre än laddhybriderna från Volkswagen och Kia. Pris och räckvidd förklarar varför kunderna inte strömmade till.

Några vanliga fel är inte kända av oss. Generation W213 av E-klass (S213 är beteckningen för kombin) verkar befriad från barnsjukdomar och modellen är så ny på marknaden att fel som kommer senare i livet ännu inte har uppdagats.

Mercedes E-klass Kombi älgtest 2017

Väldigt bra styrrespons. Tung bil som inte riktigt hänger med i viktförflyttningarna. Maxlasten är 555 kilo. E-klass Kombi når godkända 73 km/h.

För ännu mer fördjupning i begagnad Mercedes E-klass Kombi kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Är du ute efter den äldre generationen Mercedes E-klass, missa då inte att läsa vårt begagnat-test av den.

Ladda ner testet


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer