Begagnad Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid 2014-

Mitsubishi var med Outlander Plug-in Hybrid märket som satte laddhybriderna på kartan. Nu har den funnits under många år och är ett relativt säkert kort att satsa på samtidigt som begagnatmarknader innehåller många exemplar, från nyare till äldre. Här får du reda på allt du ska hålla koll på vid ett begagnatköp.

Innan Mitsubishi Outlander kom som laddhybrid, med den tredje generationen av modellen 2014, förde Mitsubishi en ganska osäker tillvaro i Sverige. Men Outlander Plug-in Hybrid (PHEV) räddade försäljningen och naglade fast märket på tjänstebilsmarknaden i Sverige. I första hand var det företagen som köpte den då relativt dyra Outlander hybrid för 419 900 kronor och uppåt. Tjänstebilsförararna kunde glädjas åt rabatterat förmånsvärde och låg bränslekostnad.

Törstig utan el

Kör du utan el är Outlander Plug-in Hybrid en tung suv med relativt törstig bensinmotor.

På begagnatmarknaden är förmånsvärdet en icke-fråga men den låga bränsleförbrukningen gör Outlander Plug-in Hybrid åtråvärd på begagnatmarknaden. Kör man bara på elkraft stannar bränslekostnaden från elbolaget på drygt två kronor per mil. Problemet med Outlander är att körsträckan på el är drygt tre mil i verkligheten. Även om du har kortare sträcka än så mellan laddpunkterna är det svårt att undvika bensinförbrukning helt eftersom de första två årsmodellerna ibland kör bensinmotorn för att hålla igång kupévärmen vintertid. Problemet löstes dock med uppdateringen 2016 som introducerade en knapp som tvingar bilen att gå på el.

Bra lastutrymme

Trots batteriinstallation är bagageutrymmet rymligt och flexibelt.

2018 fick Outlander ännu en uppdatering. Karossen lämnades orörd, men drivlinan förbättrades. En ny, starkare 2,4-litersmotor tog plats och även elmotorn fick högre effekt. Batteriet blev något större och räckvidden förlängdes. Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid kan snabbladdas även om det inte känns nödvändigt med tanke på batteriets lilla storlek. Ett tomt batteri lär laddas fullt på mindre än fyra timmar i ett vanligt eluttag. Vill du ladda snabbare än så rekommenderas en laddbox. Den kostar från 10 000 kronor med installation.

Parkeringsbroms

För modellår 2014-2016 har problem med parkeringsbroms rapporterats. Vissa har fastnat på grund av rost.

Driftsäkerheten är troligen hög, några frekventa typfel är inte kända för den så kallade PHEV-versionen. Ändå måste man ha i minne att en laddhybrid har dubbla drivlinor, med dubbla felkällor. De fåtal fel som har kommit till vår kännedom har berört antisladdsystemet, som när det har strulat även påverkat farthållaren, kollisionsvarnaren och ABS-systemet.

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid 2017

Foto: Glenn Lindberg

Lastutrymmet rymmer 463-1 600 liter. Tillräckligt för de flesta familjer.

Vinterkombi

På begagnadmarknaden finns inga billiga alternativ om du gillar 4WD och suvkaross.

På alla elbilar används bromsarna sällan och det kan löna sig att kontrollera skivornas skick och att parkeringsbromsen fungerar som den ska. Sistnämnda har varit ett problem på vissa bilar av årsmodell 2014-2016.
Tre återkallelser har förekommit. Den första rörde ett fel på servostyrningen, den andra rörde den automatiska farthållaren, den tredje handlade om fel på det nyckellösa systemet.

Outlander var en av de absolut första laddhybriderna på marknaden, och just åldern ger den en fördel om du är ute efter en billig laddhybrid.

För ännu mer fördjupning i begagnad Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Ladda ner testet


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer