Nästan exakt 44 år efter att Abba vann Eurovisionsschlagerfestivalen lyckades ett svenskt bidrag vinna bilvärldens motsvarighet – Årets Bil i Europa. Hiten hette Volvo XC40, men hur bra är den som begagnad, när segerfesten är över?

Liten utanpå, stor inuti

Trots relativt kompakta yttermått (för att vara en suv) så har XC40 goda innerutrymmen.

Om Volvos förändringsresa – och frigörelse från Ford under kinesiska Geelys ägarskap – startade med senaste generationen XC90, så var den komplett med lanseringen av XC40 hösten 2017. Som första (och hittills enda) Volvo-modell baserad på den kompakta CMA-plattformen, tog XC40 över den andemässiga stafettpinnen från V40, men med en tuff suvkostym och ett yxigt, grafiskt formspråk. Och den coola stilen gick hem direkt. Förutom att, som första svenska bil någonsin, vinna Årets Bil-titeln i Europa så kammade XC40 hem priser och utmärkelser från mängder av världens hörn – från Japan till Irland, till USA, som ”folkets bil” i Storbritannien, som dragbil och i Euro NCAP:s krocktester. Aldrig tidigare hade en svensk bil vunnit så mycket, så snabbt. Även försäljningsmässigt blev XC40 snabbt en framgång, så till den grad att produktionen periodvis inte hann med.

Volvo XC40 2018

Gnek och skrammel

Tidiga exemplar av XC40 hade en tendens till gnek och skrammel i olika detaljer.

Nu har några år gått, och under tiden har XC40-programmet kompletterats – med billigare versioner, laddhybrid och nu senast den renodlade elbilen P8 Recharge. Men även om XC40 är långt ifrån en gammal modell, så börjar tidiga exemplar nu så smått leta sig ut på begagnatmarknaden. Första modellåret fanns bara ett bensinalternativ, T5, på knappa 250 hästar, och ett dieselalternativ, D5, på 190 dito.

Volvo XC40 2018

Foto: Glenn Lindberg

Bagageutrymmet är något mindre än i exempelvis BMW X1, men är fyrkantigt och lättlastat.

Lättanvänd pekskärm

Volvos infotainmentsystem Sensus känns fortfarande modernt och lättanvänt. De flesta buggarna ska vara åtgärdade nu.

Under 2018 lades de lägre versionerna T4, T3 och D3 till liksom möjligheten till endast framhjulsdrift, och i fjol fick vi stifta bekantskap med laddhybriden T5 Twin Engine (heter numera T5 Recharge). Bara nyss lanserades instegsversionen T2, och vi väntar ännu på elbilen P8 Recharge – som presenterades i fjol men som inte väntas levereras förrän någon gång senare i år – och den billigare laddhybriden T4 Recharge. Följaktigen är de vanligaste alternativen på begagnatmarknaden just de som fanns första modellåret, med fyrhjulsdrift.

Volvo XC40 2018

Foto: Glenn Lindberg

Interiört samma snitt som de flesta andra sentida Volvo. Kommande P8 Recharge får nytt, Android-baserat, infotainmentsystem.

Vägegenskaper

Styrning och väghållning är en av XC40:s bästa sidor, och en anledning till Årets Bil-titeln.

Båda dessa är relativt enkla att leva med, även om de senare tillskotten i modellpaletten är mer ekonomiska. Både i driftkostnad och i inköp. Modellens popularitet gör att andrahandsvärdet är högt, och fabriksnya eller nära fabriksnya bilar av instegsmodell säljs för lägre priser än de som har ett par år på nacken. Kanske kommer marknaden att se annorlunda ut om några månader, när de treåriga tjänstebilarna börjar komma ut, men troligen kommer XC40 fortsätta vara het på marknaden ännu ett tag. Trots de, med suvmått mätt, kompakta måtten är nämligen XC40 rymlig, och passar bra som en familjebil även för privatköpare.

Volvo XC40 2018

Foto: Glenn Lindberg

Utrymmet i kupén är gott, och även långa personer kan ”sitta bakom sig själv” i baksätet.

Dyra tidiga modeller

början fanns endast T5 och D4, med fyrhjulsdrift, och priserna även på begagnatmarknaden ligger högt.

Hur har då XC40 klarat tidens tand? Relativt bra, kan man nog säga, med få riktigt allvarliga fel. Dock har XC40, i likhet med bland annat storebror XC90, visat sig ha en del småfel. Särskilt då tidiga exemplar. Men i jämförelse med större Volvo-modeller är XC40 klart mindre drabbad. Småfelen som finns har varit både av mekanisk karaktär – så som gnek, lösa plastbitar och hjulinställningar – och av mjukvarumässiga, där infotainmentsystemet Sensus haft en hel del buggar.
Förhoppningsvis ska det mesta vara avhjälpt nu, men flera Volvo-verkstäder har haft bråda dagar med att fixa vissa exemplar.

Volvo XC40 2018

Foto: Glenn Lindberg

XC40 klarar ett godkänt resultat i älgtestet med 74 km/h, men beteendet är inte perfekt. Bilen känns tung och svårplacerad.

För ännu mer fördjupning i begagnad Volvo XC40 kan du ladda ned detta begagnattest i sin helhet nedan. Där finner du riktpriser, försäkringskostnader, reservdels- och servicekostnader, grejer du bör se upp med och mycket annat.

Ladda ner testet


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer