Bentley Bentayga blir ännu snabbare i Speed-utförande

Som om Bentleys tungviktare på 2,5 ton inte är snabb nog verkar en Speed-version av Bentayga vara på gång. Sannolikheten för att den blir av är relativt stor enligt Bentley-chefen.

Det var i höstas som Bentley gav sig in i suvträsket med lyxalternativet Bentayga. Trots sin storlek och vikt på nästan 2,5 ton fick modellen folk att öppna upp plånböckerna på bred front, så pass mycket att hela produktionsvolymen för 2016 sålde slut i ett nafs och Bentley har nu svårt att möta efterfrågan trots uppskruvad tillverkningstakt. Bentayga är alltså inget annat än en rejäl succé för det anrika brittiska märket som ägs av Volkswagen.

Bentayga har en W12-motor på 6,0 liter som producerar enorma 608 hästkrafter och 900 newtonmeter. Kraften räcker för att låta suven avverka noll till 100 km/h på riktigt raska 4,1 sekunder och toppfarten är 301 km/h. Med andra ord är Bentayga, sett till toppfarten, världens snabbaste suv. Dessutom accelererar den lika snabbt som 570 hästkrafter starka Porsche Cayenne Turbo S. Behövs det med pulver i britternas lyxsuv? Tydligen.

Bentley Bentayga

AutoExpress har samtalat med Bentley-bossen Wolfgang Dürheimer (han basar även över Bugatti) som på frågan vad de kinesiska kunderna vill ha svarar att de just nu vill ha Bentayga men att vi kan förvänta oss en mer prestandaorienterad Speed-version i framtiden. För den som är obekant med Speed-tillägget: det är för Bentley synonymt med fler hästkrafter, vassare prestanda och bättre väghållning.

En eventuell Bentley Bentayga Speed skulle sannolikt ha minst 650 hästkrafter och 0-100 km/h skulle förmodligen kapas med några tiondelar för att landa under fyra sekunder.


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer