Historiens snabbaste Bentley utan tak. Världens snabbaste fyrsitsiga cabriolet. Britterna kan skryta med mycket när de visar sitt etanolmonster Continental Supersports med tygtak i Genève.

I Teknikens Värld nummer 4/2010 kunde vi läsa om Hans Hedbergs möte med den lättade och etanoldrickande super-Bentleyn. När Genèvesalongen drar igång i början av mars presenteras en ny version av Bentleys snabbaste modell någonsin och med den följer nya epitet. Bentley Continental Supersports Cabriolet är Bentleys snabbaste cabriolet hittills och samtidigt världens snabbaste cabriolet med plats för fyra åkande.

Genom gälarna på motorhuven kan man skymta den magnifika W12-motorn på sex liter som levererar 630 hästkrafter och 800 Nm. Motorn är konverterad för att även kunna köras på E85 men någon effektsiffra vid etanoldrift finns inte angiven. Bentley uppger ingen förändring i prestanda jämfört med Coupén. 0-100 km/h går på 3,9 sekunder och toppfarten är 325 km/h. Etanolens miljömässiga vinster kan diskuteras men Bentley är i alla fall övertygade – etanolkonverteringen sänker de totala utsläppen, inte bara de från avgasrören, med upp till 70 procent.

Continental Supersports Cabriolet är 90 kilo lättare än vanliga Continental GTC. Detta tack vare lättviktsfälgar, kolfiberkeramiska bromsar, lättare stolar och kolfiberdelar här och där. Därutöver innebär Supersports-namnet att fjädring och styrning har uppgraderats såväl som fyrhjulsdriften som fördelar kraften mellan fram- och bakhjulen enligt proportionerna 40/60 för att motverka understyrning. Spårvidden baktill har ökat med 50 millimeter och ESP-systemet är inställt för att ingripa mer sällan vid lägre farter.

Test & provkörningar

  Läs mer


   Digital prenumeration
   Allt du vill veta om alla bilar
   – gratis första månaden
   Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

   Flest och mest omfattande tester av nya bilar

   Alla nummer av e-tidningen

   Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

   Avsluta prenumeration online när du vill

   Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

   Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
   Visa kommentarer