Foto: AUDI AG

TT

Audi TT, märkets sportiga tvåsitsiga modell, rullade på i sju produktionsår och förblev relativt oförändrad tills efterträdaren kom 2006. Med andra generationen kom prestandaversionen TTS och ett sportigt dieselalternativ på 170 hästkrafter. Sport och diesel? Ja, du läste rätt.

TT generation tre kom 2014 och bygger på den flexibla MQB-plattformen, de tidigare baserades på plattformarna PQ34 och PQ35. Dagens TT är skarpare i snittet än sina föregångare men nog känns den bågformiga takprofilen på coupén igen från förr.

Bilfloran har ändrats under tiden som TT existerat, en vanlig roadster och coupé duger helt enkelt intre längre. Dagens TT Coupé kommer framöver att ersättas av en fyrdörrarscoupé. Ja, till och med en offroadversion av TT har visats som koncept.

Namnet då? Det är taget från motorcykelloppet Isle of Man TT (Tourist Trophy) där Audis föregångare NSU var framgångsrika. De tillverkade även sportbilar vid TT och TTS.

 

Historik

Foto: glenn.lindberg@teknikensvarld.se

1998-2006

2006–2014

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!