Historik

Generation 1

Honda HR-V 1999
1998-2006

Hondas modell HR-V har om inte nio liv så i alla fall två. Det hela började 1998 med en av bilhistoriens mest kantiga karosser byggd på komponenter från småbilen Logo.
Den hade automatiskt inkopplingsbar fyrhjulsdrift, ett system som kallades Real Time 4WD, som kopplade på bakhjulsdrift successivt i takt med att framhjulen tappade fästet. På sin tid var en sådan lösning inte vardagsmat.

Trots hög markfrigång och fyrhjulsdrift trivdes HR-V allra bäst i stan. Dess kompakta yttre gjorde den smidig och den höga sittpositionen skapade god överblick. I motorvägsfart var HR-V inte lika trevlig med högt vindbrus och ett ganska svajigt uppträdande.
Allt det där stämmer väl överens med dagens suvar, ändå lades modellen ned 2006.

2014 kom en ny HR-V med betydligt rundare och modernare former men även denna gång baserades den på en småbil: Jazz. Under modellnamnets frånvaro hade den lilla suv-klassen exploderat i populäritet och Honda vill ha sin del av kakan.

Precis som den större CR-V har HR-V stått som vinnare i Teknikens Världs tester även om modellen i Sverige inte finns med vare sig fyrhjulsdrift eller hybridteknik.

2018 fick HR-V en uppdatering och samma år presenterades elbilen Everus som baseras på HR-V.