Urjeepen lever, i alla fall till det yttre. Med sin sjuribbade, mönsterskyddade och världskända grill och den robusta framtoningen påminner den inte så lite om sin klassiska anfader från andra världskriget. Dagens version av Wrangler introducerades 2018 och tog över efter JK-serien som tillverkats i tio år.

Den är mer komfortabel än sin föregångare men Wrangler förblir dock ett fordon för fantasten och kan på inget sätt jämföras med en normal personbil.


 

Historik

Jeep MB

Willys MB
1939 beställde den amerikanska regeringen ett lätt terrängfordon till sin armé. Willys-Overland fick kontraktet tack vare sin MA-modell. Den vidareutvecklades och 1941 var modell MB redo för strid. Den kom i folkmun att benämnas som Jeep. Den hade fyrhjulsdrift, en fyrcylindrig 2,2-litermotor med 60 hästkrafter och treväxlad manuell växellåda.

IMG 0840

Willys CJ
Denna lanserades kort efter krigsslutet 1945 och är i stort sett samma bil som MB men med några anpassningar för civilt bruk. Reservhjulet flyttades till höger sida och den fick större strålkastare. På grund av det sistnämnda reducerades luftintagen i grillen från nio till sju och en ikon var född.

LBCC 2013 Jurassic Park Jeep Wrangler Sahara (11028084755)

Wrangler YJ
YJ tog över efter långköraren CJ 1987 och blev då den första modellen att betecknas som Wrangler. Med denna lades mer fokus på komfort och tack vare dess popularitet breddades Jeeps kundkrets avsevärt. Detta är hittills den enda modellen att ha rektangulära strålkastare. Motorn var en fyraliters rak sexa med 190 hästkrafter.

IMG 0843

Wrangler TJ
Den andra generationen Wrangler kom till avlösning 1998. De tidigare modellernas bladfjädrar byttes ut mot spiralfjädrar hämtade från Grand Cherokee. Något som förbättrade komfort och väghållning avsevärt. Motorn var densamma som hos föregångaren YJ.

Wrangler JK
Denna premiärvisades första gången 2006 och bortsett från att för första gången erbjuda en dieselmotor kunde du nu också beställa din Wrangler med femtio centimeter extra axelavstånd och två bakdörrar.