Historik

Foto: Ulf H Holmstedt

1979-2018

Mercedes G-klass är tillsammans med bilar som Land Rover Defender och Lada Niva ett terrängdon av den gamla skolan. En utrotningshotad art.

G-klass är också känd som Geländewagen, ”terrängbil” på tyska, och var ett samarbete mellan Mercedes och österrikiska Steyr-Puch och presenterades som prototyp 1974. Starten blev dock strulig, bland annat blåstes en beställning på 20 000 fordon av efter revolutionen i Iran 1979. Modellen förlorade även mot mot Volkswagen Iltis som fordon för tyska Bundeswehr men kom att ersätta denna 1988 när modellen togs ur produktion.

Med tiden blev G-klass allt mer komfortabel och fick ärva delar från andra Mercedesmodeller och blev allt mer personbilslik invändigt. Samtidigt tillverkades en basversion med internkod 461 för militärer och grovjobbare.

Till årsmodell 2019 kommer en ny G-klass som lånar en hel del av sin design från gamlingen även om formerna rundats till. Nya G-klass är större på alla ledder men trots den 170 kg lättare. Tycker du den nya modellen är tramsig ska du veta att gamla G-klass kommer att tillverkas vid dess sida. Men bara i sitt råbarkade basutförande och endast för vissa marknader som Australien och Mellanöstern.