Koleos

Renault småsniffade på lilla suv-klassen redan 2000 i och med lanseringen av Scénic RX4 - en Scénic med fyrhjulsdrift och gummistövlar. Ur-Scénic var kanske mest att betrakta som en MPV och således hittade fransmännen på en egen klass - MAV (Multi Activity Vehicle). Nog om det.

Renault var sent ute i klassen, Koleos presenterades som koncept på Parissalongen 2006 och kom till Sverige 2008. Är man riktigt elak kan man säga att det inte rörde sig om en ny bil då den byggde på koncernkollegan Nissan X-trail och ett första utflippat koncept visades redan 2000 i Genève.

Koleos saknade diffspärr och lågväxel men gjorde inte bort sig i terrängen för det. Bilen var vanligare i storstan där det också är lämpligt att koppla ur fyrhjulsdriften för att spara bränsle.

En helt ny Koleos kom 2017, även den baserad på samtida Nissan X-trail men hopskruvad i Sydkorea av Samsung. Bilen är större än föregångaren men har trots de inte tre sätesrader. Modellen finns med såväl fram- som fyrhjulsdrift men bara med dieselmotorer. Trumfkorten är god komfort och lågt pris.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr