Historik

Generation 1

1999-2005

Generation 2

2005-2012

1999 lanserades första generationen Seat Leon, en eldig spanjor med sportigt utseende. Någon superbil var det dock aldrig utan det var först när andra generationen kom 2005 som kvaliteten höjdes ett par snäpp. Denna generation, som ritades av Walter de Silva, var dessutom betydligt större än föregångaren. Motorerna sträckte sig från snåla dieselmotorer till hetlevrade bensinare med mycket effekt.

Tredje generationen presenterades på Parissalongen hösten 2012 för att under 2013 lanseras i Sverige. Denna gång är modellen inte lika egen som tidigare, utan delar väldigt många tekniska detaljer med Golf vilket förmodligen höjer dess kvalitet till nya höjder.
Nya bensin- och dieselmotorer som tilltalar en stor skara människor finns.

Till årsmodell 2017 kom en ”ny” Leon som i själva verket var en uppdatering av den gamla. Lyktor, infotainmentsystem, pekskärm och assisterande system hämtades från den då nyligen presenterade suven Ateca. Är du ändå osäker på om du sitter i en ”ny” eller ”gammal” Leon, kolla på handbromsen. Den nya manövreras elektriskt via en knapp på mittkonsolen.