Octavia

Skoda Octavia är en favorit i Sverige. En bil som är bra på mycket utan att direkt sticka ut någonstans. Det skulle i så fall vara den humana prislappen som sticker ut.

Första generationen (1U) såg dagens ljus 1996 och blev genast populär trots aningen spartanskt utförande. I och med andra generationen (1Z) som kom 2004 blev Octavia mer bil, betydligt mer sofistikerad – om än bullrig.

Generation ett.

Tredje generationen (5E) lanserades under 2013 och fick en uppdatering 2017. En helt ny bil baserad på Volkswagens MQB-plattform som också bildar bas till bland annat Volkswagen Golf och Audi A3.

Nya Octavia var inte bara helt ny tekniskt sett, utan också större. Med nio extra centimeter från för till akter än föregångaren kunde Octavia knappast längre sälla sig till golfklassen utan var mer av en mellanklassbil.

Generation två.

Dagens Octavia (5E) presenterades 2019 och är ytterligare två centimeter längre än föregångaren och rymmer som kombi 30 liter mer bagage. Modellen har lyft sig både till form, material och teknik – Octavia finns med finesser som bi-LED/LED-matrix-strålkastare, head-up display och laddhybridteknik som tar bilen sex mil på enbart el.

Generation tre. Foto: Patrik Lindgren

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!