XC60

Foto: Glenn Lindberg

I en tid då ekonomiska orosmoln svepte in över Volvo var det tänkt att XC60 skulle komma som en räddande ängel. Volvos bidrag till mellansuv-segmentet visades för första gången som koncept på Detroitsalongen 2006 och som färdig på bilsalongen i Genève våren 2008. 2104 fick bilen en uppdatering vilket främst märks på en ny front.

Det blev Volvos kanske viktigaste modell hittills och tog marknaden med storm. När det var dags för en ny generation av XC60 sommaren 2017 hade en miljon exemplar av modellen byggts.

Liksom första generationen framställs nya XC60 som säker, rent av en av de säkraste bilar som har byggts men de senaste typerna av stödsystemen får du betala extra för.

Nya XC60 är fyra centimeter längre, en centimeter bredare och fyra centimeter lägre än den ursprungliga generationen. Markfrigången är en centimeter lägre i den nya modellen. Bagageutrymmet är marginellt mindre, 505–1 432 VDA-liter mot den gamla bilens 495–1 455. XC60 hör med andra ord inte till toppskikten i klassen när det gäller lastkapacitet.

Första Volvo XC60 byggdes på Fords EUCD-plattform som även fanns under Land Rover Freelander. Dagens modell bygger på den flexibla SPA-plattformen som även finns hos Volvos 90-modeller.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!