Bilarna som tappar minst i värde

Här är bästa bilköpen när du inte vill förlora pengar – om vi ska tro statistiken.

Att det kostar att vara bilägare är inget som förvånar, men vad är egentligen nyckeln till ett billigt bilägande? Värdeminskningen är den stora kostnaden när du köper en nyare bil, och att välja en modell som behåller värdet kan spara stora pengar i längden. Men vilka märken och modeller är bäst att välja? Vi har fått tillgång till data från annonssajten Blocket, Sveriges i särklass största marknadsplats för begagnade bilar, och kollat på värdeminskningen för bilar av årsmodeller mellan åren 2011 och 2014, och skillnaderna är stora mellan olika märken och modeller.

Generellt sjunker priserna cirka 30–35 procent över tre, fyra års tid, oräknat värdeminskningen direkt från nyköp. En viss avstannad minskning – med andra ord högre efterfrågan på begagnade bilar – kan också ses från och med juli 2018, när nya skattesystemet med bonus och malus infördes. Andra generella trender gäller bilar av mer entusiastkaraktär eller mer åt nyttofordonshållet. Exempelvis Porsche-modellerna 911 och Boxster, men även dugliga terrängbilar som Toyota Land Cruiser, Land Rover Defender och Jeep Wrangler behåller värdet klart bättre. Steget är dock inte långt till de modeller vars värdeminskning är allra störst. Förutom just Defender sjunker övriga modeller från Land Rover klart mer än medianvärdet, och hos Porsche är ett köp av en Cayenne effektiv kapitalförstöring. Om du år 2015 hade köpt en två år gammal Cayenne, för att sedan sälja den i år, hade du förlorat hela 49,6 procent av värdet. Att jämföra med snittet på 35 procent, eller med märkessyskonen Panamera (–26,7 procent) eller Boxster (–12,8 procent).

Märkesmässigt sticker Toyota ut som ett märke som håller värdet bättre än snittet. På flera av de årtal som vi undersökt uppvisar modeller från märket låga värdeminskningar. Det gäller inte bara specialmodeller som Land Cruiser eller pickupen Hilux, utan även mer vardagliga modeller så som Auris, Yaris, RAV4 och Avensis. Även Volkswagen-koncernens spanska avdelning Seat har klarat sig bättre än snittet, och i flera år placerar sig både Leon och Ibiza runt tio procentenheter bättre än medianvärdet.

Det här visar datan

De diagram vi visar vid varje bilmodell visar utvecklingen av medianen av satta försäljningspriser för bilar som var nya mellan åren 2011 och 2014, mellan åren 2015 och 2019. Enda undantaget är Mini Cooper S, där den utgående generationen (fram till 2013) visat sig hålla värdet bättre, och vi har därför justerat till modellår 2011–2013.
Bilarna som annonserats har således haft en ålder på mellan ett och fyra år vid diagrammens första punkt, och på mellan fem och åtta år vid diagrammens slutpunkt. Vi har valt att undvika helt nya bilar, då annonsunderlaget för dessa kan antas vara annorlunda, exempelvis i form av avsaknad av privatannonser. Vi har också sållat bort bilmodeller med väldigt litet antal annonser. Annonspriserna inkluderar både privata annonsörer och annonser från handlare, liksom samtliga karosstyper och motoralternativ.
Utöver de ackumulerade data vi visar i diagrammen har vi också tittat individuellt på specifika årgångar och mellan specifika årtal. De siffrorna skriver vi i vissa fall separat i artikeln. Dessutom har vi jämfört olika drivmedel, och kontrollerat att det inte visats för stora avvikelser dem emellan för modeller där det kan misstänkas.

Alfa Romeo Giulietta
2011-2014

Alfa Romeo Giulietta

Alfa Romeo är en liten spelare, men märket har en trogen följarskara, och en följarskara som verkar värdera bilarna högre än snittet. Golfklassaren Giulietta är en uddabil på marknaden i stort, men det påverkar inte värdeminskningen negativt, tvärtom, den återkommer på flera modellår bland de som håller värdet bättre än snittet. Bilar sålda 2014 har bara tappat 22,8 procent i pris från då de var ett år gamla tills i dag, som fem år gamla.

Prisutveckling Alfa Romeo Giulietta

Chevrolet Camaro
2011-2014

Chevrolet Camaro

Muskelbilar håller värdet bra. Till viss del kan det bero på kortare körsträckor, men Chevrolet Camaro återkommer flera gånger när vi tittar på olika årtal över olika tidsperioder. Ett exempel är Camaro modellår 2013, som bara tappar 6,9 procent av värdet mellan två och sex års ålder. Även konkurrenterna från Ford och Dodge – Mustang och Challenger, respektive – kan ses ha lägre värdeminskning än medianbilen.

Prisutveckling Chevrolet Camaro

Jeep Wrangler
2011-2014

Jeep Wrangler

En udda modell (även) prisutvecklingsmässigt är Jeep Wrangler. De priser som bilarna utannonseras för verkar nämligen inte alls påverkas av bilens ålder. De modellår vi tittar på gäller förra generationen Wrangler, och skillnaderna mellan åren är minimala. Jämför vi vissa modellår och vissa åldrar är utvecklingen till och med positiv. Ett exempel är modellår 2013, som mellan 2015 och 2019 bara tappat 0,7 procent i medianpris.

Prisutveckling Jeep Wrangler

Mazda 3
2011-2014

 

Mazda 3

Flera modeller från Mazda håller värdet bättre än medianbilen. Till dessa hör golfklassaren Mazda 3. Noterbart är dock att modellen inom perioden kom i ny generation, vilket kan bidra till att de senare årens värde är högre, då fler av den nya modellen kommit ut som begagnade. Men även på enskilda årsmodeller sticker Mazda 3 ut, exempelvis modellår 2013 – det sista innan den nya generationen av modellen – som mellan 2015 och 2019 endast sjunkit 22,8 procent, att jämföra med medianvärdet på 35 procent.

Prisutveckling Mazda 3

Mini Cooper S
2011-2013

Mini Cooper S

I vissa fall kan en ny generation av en bilmodell bidra till att höja medianen av andrahandsvärdet, statistiskt sett. Den nya generationen kommer i allt högre grad ut på begagnatmarknaden, och dess högre värdering bidrar till att höja priserna. I fallet med Mini Cooper S verkar trenden vara omvänd. Tittar vi bara på generation två, som tillverkades fram till 2013, är nedgången i annonspriser betydligt mindre än för efterträdaren. Sista årsmodellen hade en nedgång på 21,1 procent, jämfört med medianen på 35 procent, mellan år 2015 och 2019.

Prisutveckling Mini Cooper S

Porsche Boxster
2011-2014

Porsche Boxster

Porsches instegsmodell är inte bara ett roligt bilval, utan kan även vara en jämförelsevis god investering. Värdeminskningen på flera av de årsmodeller och mellan flera av de årtal vi kollat på ligger klart under medianvärdet. För modellår 2013 sjönk priserna på Boxster med endast 12,8 procent, från det att bilarna var två år gamla till i dag. Det att jämföra med medianvärdet på 35 procent.

Prisutveckling Porsche Boxster

Seat Leon
2011-2014

Seat Leon

Spanska Seat återkommer flera gånger i statistiken, med värdeminskningar under snittet. För både modellår 2014 och 2015 återfinns både Ibiza och Leon på listan. Tittar vi på Leon av modellår 2014 har den från en ålder på ett år till i dag endast tappat 19,5 procent i utannonserade priser. Detta samtidigt som bilmarknadens median över samma tid ligger på 31,5 procents värdeminskning.

Prisutveckling Seat Leon

Toyota Auris
2011-2014

Toyota Auris

Ska ett specifikt märke nämnas när det gäller att hålla värdet bra så är det Toyota. Stora delar av märkets modellprogram återkommer när vi kollar statistiken på olika år och ålder på bilar – Avensis, Yaris, Hilux, och golfklassaren Auris är alla bilmodeller som håller värdet bättre än bilparken i stort verkar göra. För de Auris som såldes nya 2013 har de utsatta annonspriserna mellan det att bilen var två år gammal – år 2015 – och i dag endast sjunkit 21,2 procent, jämfört med 35 procent för medianbilen.

Prisutveckling Toyota Auris

Toyota Land Cruiser
2011-2014

Toyota Land Cruiser

De stora kostnaderna i ägandet av en Toyota Land Cruiser är drivmedel och skatt, inte värdeminskning. Modellen är, likt andra Toyotamodeller, en av de som återkommer i listan när vi tittar över olika modellår, men kanske har Land Cruiser till och med stabilare prisutveckling än så. För modellår 2013 har priserna bara sjunkit med 11 procent mellan åren 2015 och 2019. För medianbilen är samma värde hela 35 procent.

Prisutveckling Toyota Land Cruiser

Volkswagen Touran
2011-2014

Volkswagen Touran

Volkswagens lilla MPV Touran håller värdet bättre än många andra Volkswagen-produkter. Sett över alla undersökta årsmodeller så har prisbilden varit helt oförändrad det senaste året. Många Touran har gått som taxibilar, och vi misstänkte att man skulle se ett tydligt tapp vid en viss ålder (när nyköpta taxibilar kommer ut på begagnatmarknaden) och en större variation mellan bränslena, då taxi ofta är diesel. Inget sådant går dock att påvisa i statistiken, och kurvorna för drivmedlen ser tämligen likartade ut.

Prisutveckling Volkswagen Touran

Volvo S60
2011-2014

Volvo S60

Vill du köpa en svensk bil, men som ändå enligt statistiken håller värdet längre – ja, då ska du köpa en Volvo S60 (av förra generationen, som är den vi kollat på). Visserligen är pristrenden sakta men säkert nedåtgående, men modellen har ändå klarat sig bättre än medianbilen, och bättre än märkessyskon så som V70 och V60. Tittar vi på modellår 2014 tappade de utannonserade bilarna 25,3 procent i satt pris från ett års ålder till i dag, vilket är ett mer än sex procentenheter mindre tapp än medianvärdet på 31,5 procent.

Prisutveckling Volvo S60


Digital prenumeration
Allt du vill veta om alla bilar
– gratis första månaden
Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

Flest och mest omfattande tester av nya bilar

Alla nummer av e-tidningen

Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

Avsluta prenumeration online när du vill

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
Visa kommentarer