Bilbranschen begär ett krismöte med regeringen för att diskutera miljöbilarnas framtid. Bilindustriföreningen Bil Sweden är kritiskt till den indragna miljöbilspremien och oroas över de kortsiktiga spelreglerna.

För några veckor sedan stod det klart att den svenska miljöbilspremien tas bort i förtid. Enligt den ursprungliga planen skulle miljöbilspremien gälla till och med den 31 december 2009. Det nya slutdatumet är nu i stället den 30 juni 2009, ett halvårtidigare. Detta har fått bilindustriföreningen Bil Sweden att gå i taket. Bil Sweden är kritiskt till det sätt spelreglerna på bilmarknaden ändras utan förvarning. Att ta bort miljöbilspremien, befrielsen från trängselskatt och boendeparkeringsförmåner i förtid skapar flera problem enligt Bil Sweden. Därför har man nu begärt ett krismöte med regeringen.
– Vi är mycket oroade för effekterna av detta. Miljöanpassningen bromsas samtidigt som fordonsföretagen som anpassat sina modellprogram efter de utlovade miljöbilsreglerna kommer att drabbas ekonomiskt, säger Bertil Moldén, vd BIL Sweden.

Enligt Bil Sweden försvåras dialogen mellan branschen och staten i framtiden när branschen inte kan utgå ifrån att de regler som gäller verkligen gäller. Spelreglerna måste vara långsiktiga och stabila. Bilbranschen har de senaste åren anpassat sig till att miljöbilsförmånerna skulle finnas kvar och gynna försäljningen.
– Det är viktigt att regeringen inser vilket signalvärde det sänder att avskaffa dessa förmåner. Det är som att mattan har dragits bort under fötterna både för branschen och för konsumenterna. Det man trodde var spelplanen har nu förändrats, säger Bertil Moldén till E24.

Läs mer


  Digital prenumeration
  Allt du vill veta om alla bilar
  – gratis första månaden
  Därefter 99 kr/mån – ingen bindningstid

  Flest och mest omfattande tester av nya bilar

  Alla nummer av e-tidningen

  Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp

  Avsluta prenumeration online när du vill

  Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

  Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren
  Visa kommentarer