Förra året tog Audi med sig A1 clubsport quattro, en liten muskelstinn buse på 503 hästkrafter, till GTI-träffen i Wörthersee i Österrike.

Audi e-bike Wörthersee

Förra året tog Audi med sig A1 clubsport quattro, en liten muskelstinn buse på 503 hästkrafter, till GTI-träffen i Wörthersee i Österrike.

Till årets Wörthersee har man plockat bort två hjul, 500 hästkrafter och ersatt ratten med ett styre. Två hjul tänker du, det måste ha med Ducati-köpet att göra? Inte alls, för få hästkrafter för det. I stället handlar det om en cykel med trampor som vilken annan cykel som helst, men där slutar liknelserna i stort sett.

Audis cykel är döpt till e-bike Wörthersee, är en sportig cykel avsedd för lite tuffare tag som till exempel trickcykling. Den är en kombination av vad som i dag finns i motorsporten samt i dagens produktionsbilar, men även vad som kommer i våra bilar i framtiden.

Ram och hjul är i kolfiber vilket gör den hyfsat lätt, elva kilo utan drivlinan. Audi e-bike Wörthersee är en hybrid då den har två drivkällor. Dels pedaler för mänsklig muskelkraft, dels en elmotor på 3,1 hästkrafter (2,3 kW) som får sin kraft från ett litiumjonbatteri. Allt snyggt integrerat i ramen. Batteriet är dessutom lätt att byta ut till ett fulladdat

Tre körlägen finns – ett för ren eldrift, ett hybridläge där elmotor och lårmuskler jobbar tillsammans, samt ett pedaldriftläge där det gäller att vara uthållig. Hastigheter på upp till 80 km/h är möjligt i hybridläget. Motorn är dessutom försedd med någon form av gyroskopteknik som gör bakhjulskörning till en barnlek.

Utöver den för en cykel ganska tekniskt avancerade drivlinan finns det fler high tech-prylar ombord. Bland annat kan cykeln kommunicera med cyklistens smartphone och hjälmkamera trådlöst. I en app registreras inte bara cykelturens sträckning och färd, man kan med tekniken även ha full koll på cykelns status som till exempel batteriets kvarvarande kapacitet.

Audi poängterar att e-bike är en konceptcykel och att det inte finns någon planerad serieproduktion. Men vi hoppas att detta är framtiden inom kort. Inte för att vi är lata, men ibland skulle det vara skönt att kunna samla krafterna i en lång uppförsbacke.

Vill du se cykeln på film där man visar upp den "in action"? Spana då in länken nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!