1. SAAB-LANCIA 600. Bökig instrumentering, flagnande lack, fladdrande motorhuv, motorljud i radion, vibrerande backspegel, knattrande hastihgetsmätare, klickande startmotor, höga driftskostnader, snålt med utrymme…var några av de anmärkningar Teknikens Värld gjorde när bilen var ny 1980 och avslutade "Du köper en Saab – men säljer en Lancia." Rostskadad, kanske man skulle lagt till. Om Saab tidigare hade ett kvalitetsrykte kan man säga att Saab-Lancia 600 förstörde det.
2. VOLVO 480. En liten futuristiskt designad Volvo tillverkad i Nederländerna. Var det ens en bra idé på 1980-talet? Bilen hade en hel del barnsjukdomar, framför allt elektroniken krånglade. Svenska Volvo-köpare ratade den som en fejk-Volvo. Idag har dock ett fint exemplar chans att nå status som entusiastbil.
3. KALMAR/TJORVEN. Brevbärarbil framtagen av Kalmar Verkstad, men fanns även för privata marknaden. Namnet Tjorven kommer sig av det truliga utseende som bilen delade med karaktären i tv-serien Saltkråkan. Bilens flexibilitet glömdes bort i takt med att bilen föll isär. Det sägs att det fortfarande rullar några Tjorven på ön Tonga i Stilla Havet, där bilens plastkaross uppskattas i det aggressiva havsklimatet.
4. VOLVO 66. ”Rem-Johan” var en bastard i det annars så rejäla Volvo-programmet – det var ju egentligen en DAF. Körupplevelsen går utanpå det mesta i vedervärdighet, mycket tack vare den remdrivna växellådan Variomatic.
5. SAAB 9-3 VIGGEN. För mycket motor på framhjulen har aldrig varit något bra recept på en snabb bil. Ändå var det just enligt den specifikationen Saab byggde en snordyr prestandaversion med Biltema-look av den för längesedan föråldrade 9-3. Nej, Viggen nådde aldrig de riktigt höga höjderna.
6. SAAB 9-2X . Badge engineering när den är som sämst. I grunden en Subaru Impreza. Bidrog till många hånfulla kommentarer som knappast lär ha gagnat varumärket Saab.
7. VOLVO 1900 SPORT. En udda fågel i Volvos fauna. En svensk kopia av Corvette som tillverkades i glasfiber – i Kalifornien. Efterfrågan var dock svag och när nytillträdde VD:n Gunnar Engellau provkörde bilen lanseringsåret 1956 beslutade han att bilen inte var av korrekt Volvo-kvalitet och projektet avslutades. Endast 67 bilar tillverkades.
8. SAAB 9-5 3,0 V6. Felsatsning med törstig V6-motor. Modellen inledde sin kortvariga karriär med en försening på grund av konstiga läten i motorn och otillräcklig smörjning.
9. SAAB 9-3X. Lagom till när skogsmulle-konceptet känns uttjatat kommer Saab med sin modell – tio år för sent. Går inte att få med dieselmotor och fyrhjulsdrift, vilket kommer skrämma bort eventuella köpare, om inte nedläggningshotet redan avskräckt dem.