Hummer började sitt liv som den amerikanska arméns terrängfordon HMMWV, High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle.

Hummer H1 1992-2004

Hummer började sitt liv som den amerikanska arméns terrängfordon HMMWV, High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle.

Det finns vissa, som till exempel förre guvernören tillika Terminatorn Arnold Schwarzenegger, som föll för den råbarkade framtoningen och lobbade för att tillverkaren AM General skulle bygga en civil version av bilen efter att ha fallit för modellen vid inspelningen av kultrullen ”Dagissnuten” från 1990

AM General vägrade först, eftersom de räknade med en saftig stämning om någon av deras bilar skulle råka köra av någon på allmän väg.

1992 kom den första civila versionen som nu döptes om till Hummer och la grunden till märket som fick leva i 18 år innan det lades ner helt 2010.

Ungefär i samma veva som märket hade sina glansdagar 2006 kom filmen ”En obekväm sanning” och koldioxid och utsläpp hamnade allt mer i fokus. Schwarzenegger som nu var guvernör tog avstånd från miljöförstöring och konverterade sina fyra Hummers till att gå på biodiesel samtidigt som bensinpriserna steg.

2010 försökte ägarna till märket General Motors kränga märket men när affären med de kinesiska spekulanter som visat intresse för Hummer inte gick igenom valde GM att skrota märket helt och hållet.

Nu gör alltså Hummer H1 comeback som kit car utan dörrar, tak eller drivlina.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!