10. Ford Focus – 189 000 sålda. Focus får sägas vara väl bekant för oss i Sverige, och kvalar även in på den kinesiska topp-tio-listan. För kinesiska marknaden finns både nya Focus och gamla modellen (kallad Classic) till salu, bilarna tillverkas hos Changan Ford Mazda Automobile Co.

Mest sålda bilarna i Kina 2011

10. Ford Focus – 189 000 sålda. Focus får sägas vara väl bekant för oss i Sverige, och kvalar även in på den kinesiska topp-tio-listan. För kinesiska marknaden finns både nya Focus och gamla modellen (kallad Classic) till salu, bilarna tillverkas hos Changan Ford Mazda Automobile Co.

9. Hyundai Elantra – 191 000 sålda. Ett gammalt bekant modellnamn för oss svenskar, Elantra var en av de första modellnamnen som Hyundai kom med till oss. Dagens kinesiska modell, som tillverkas av Beijing Hyundai Motors Co, har dock inte mer än namnet gemensamt med de som såldes i Sverige på 1990-talet.

8. FAW Xiali – 196 500 sålda. Tianjin FAW Xiali Automobile Co började sin bana med att bygga Jeepar på 1960-talet. Sedan 1984 har man ett samarbete med japanska Daihatsu, och dagens Xiali-modell, med tilläggen B3 (halvkombi) och B5 (sedan) är baserade på Daihatsu Charade-teknik.

7. Chevrolet Sail – 197 900 sålda. Sail är ett klassiskt kinesiskt småbilsnamn, som från början såldes som en Buick-variant av den bil vi kände som Opel Corsa. I dag har modellen varumärket Chevrolet och ett mer eget utseende. Tillverkad av Shanghai GM.

6. Volkswagen Santana – 204 000 sålda. Jo, det är gamla bekanta Volkswagen Santana, som byggdes i Tyskland för Europa mellan 1981 och 1985 (och som sen blev Passat Sedan), som fortfarande säljer bra i Kina. Bilen, som byggs av Shanghai Volkswagen, har förvisso fått flera facelift, men den säljer fortfarande bra.

5. Volkswagen Bora – 207 000 sålda. Ännu ett modellnamn vi i Sverige känner igen från förr. Dagens Bora är dock utvecklad specifikt för den kinesiska marknaden, med designen enligt uppgift inspirerad av ett kinesiskt lejon (vi vet inte riktigt hur dock). Tillverkad av FAW-Volkswagen Automobile Co.

4. Volkswagen Jetta – 217 900 sålda. Ja, du ser faktiskt rätt – det är gamla åttiotals-Jettan som fortfarande tillverkas i Kina. Trots moderniserning med facelift så går inte grunddragen att dölja. Men bilen, som tillverkas av FAW-Volkswagen Automobile Co, säljer fortfarande så bra att den nästan kommer in på topp-tre.

Foto: License Agreement - Please read the following impo

3. Chevrolet Cruze – 221 200 sålda. Världsbilen Chevrolet Cruze finns i samma version som hos oss även i Kina. För den kinesiska marknaden, där modellen säljer mycket bra, tillverkas bilen av Shanghai GM.

2. Volkswagen Lavida – 247 500 sålda. Lavida är den kinesiska motsvarigheten till våran Volkswagen Jetta (även om den delar delar av uppbyggnaden med den modell som hette Bora hos oss). Dagens generation, som alltså var Kinas näst mest sålda modell förra året, introducerades på bilsalongen i Peking 2008, och var då den första massproducerade modell som utvecklats till stor del i just Kina.

1. Buick Excelle – 253 500 sålda. Tro det eller ej, men Kinas mest sålda bil är en vagn som vi i Sverige kände som Daewoo/Chevrolet Nubira. I Kina har bilen numera fått en annorlunda front och akter och heter Buick Excelle. Buick har länge…

... varit stora på den kinesiska marknaden, och att Excelle är mest sålda bilen är därför kanske inte så konstigt. Modellnamnet används också på Buick-versionen av Opel Astra, som i Kina går under namnet Excelle XT. Denna finns även som sedan, kallad Excelle GT, en modell som i lätt omarbetad tappning även säljs i Nordamerika under namnet Buick Verano. Den sistnämnda kom förra året.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!