Foto: Patrik Lindgren

Förbered din bil för vinterförvaring

Även en gammal billack kräver ordentlig rengöring och omvårdnad. Här låter vi vår bilvårdsexpert guida genom en noggrann klassikervård.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Två gånger per år är optimalt för att vaxa din bil. Vår och höst. I samma andetag som du skiftar från höst till vinterjacka så bör du vaxa din klassiker inför vinterförvaringen. Genom att vaxa din bil så skyddar du den från farligt nedfall så som surt regn, kalkfläckar, skadligt ozon, kreosot och mycket mer. Din bils lack är värdefull och värd att bevara. Eller som ordspråket säger. ”Anfall är bästa försvar.” Dessutom omfattar bilvård mer än bara puts. Jag ­kollar oljor och allmäntillstånd på redaktionsbilen ”Glenn” inför vinterförvaringen.

Så här tvättar du:

1. Avfettning

Foto: Patrik Lindgren

Jag börjar helt enkelt med en rejäl avfettning, tänk på att inte avfetta ovan fönsterlisten. Jag har sagt det förut men det är väl värt att upprepas. Speciellt på denna klassiker. Rinner avfettning in genom fönsterlisten ner i dörren så förkortas dörrens livslängd markant då rostskyddet kan lösas upp.

2. Shamponering

Foto: Patrik Lindgren

Efter avfettning med petrokemisk avfettning och alkalisk avfettning så är det dags att skumma bilen. Genom att koppla en skumlans till högtryckstvätten och blanda en svag schampoblandning så får jag en skumeffekt som jag associerar med raklödder.

3. Svampning

Foto: Patrik Lindgren

Nu svampar jag karossen med en våffelsvamp. Dessa tvättsvampar minimerar risken för tvättrepor och är stabil i handen. Ett tips om du inte har tillgång till tvättsvamp är att hälla en schamposträng direkt i en fuktad svamp!

4. Spola av

Foto: Patrik Lindgren

Spola av bilen, skölj noggrant tills allt skum är borta. Glöm inte att spola lite extra i hjulhusen för att få bort gammalt grus som kan sitta som berget. I detta andetag så spolar jag även bilens gummimattor samtidigt. Är gummimattorna kraftigt nedsmutsade så sprejar jag på lite interiörrengöring och agiterar ytan med en diskborste.

Foto: Patrik Lindgren

5. Motortvätt

Foto: Patrik Lindgren

Nu öppnar jag motorhuven, ett rent motorrum ger ett bra första intryck. Och det förtjänar denna trogna vapendragare. Samma sak gäller här. Avfetta med petrokemisk plus alkalisk avfettning och spola med högtryck. Det viktigaste är att motorn är kall och att du plastar in bland annat fördelarlock och tändspole med plast av typen gladpack.

6. Avtorkning

Foto: Patrik Lindgren

Avtorkning med våffelduk (vattenmagnet). Efter tvätten så torkar jag bilen med hjälp av en våffelduk. Använd aldrig frotté eftersom dess bindväv kan skada din bils lack. Kostnaden för våffelduken är försumbar i relation till den tid och arbete det tar att polera bort repor efteråt på din lack.

Så här polerar du:

1. Lera karossen

Foto: Patrik Lindgren

När du har tvättat bilen är nästa steg att ta bort eventuella kvarvarande föroreningar som inte har tagits bort av en enkel avfettning/tvätt. Dela upp lerklumpen och platta till en liten del stor som en femkrona i din hand, fukta både leran och lacken med en högkoncentrerad schampolösning. Därefter använder du små cirkulera rörelser med lätt tryck. Alla kontamineringar kommer att fastna i leran. När lerans ena sida är smutsig så drar du ut en bit av leran och viker in smutsen så du alltid har en ren kontaktyta mot lacken.

OBS! Tappar du din lera på golvet så måste du slänga den direkt för att inte skapa onödiga repor! Grus som fastar i leran sitter för evigt.

Foto: Patrik Lindgren

2. Maskning

Foto: Patrik Lindgren

Maskera in alla plastdetaljer, och jag demonterar spolarmunstyckena eftersom det är enkelt på den här modellen. Polermedel gör plastdetaljer vita och det vill vi undvika till varje pris.

3. Polering

Foto: Patrik Lindgren

Nu börjar jag polera. Jag applicerar ett milt polermedel på trissan, tre klickar stora som ärtor. Det är viktigt att preparera en helt ny trissa med polermedel. Jag brukar köra ut polermedlet på låg hastighet för att långsamt öka den efter några sekunder. Kör ut polermedel tills endast en tunn oljehinna kan skönjas. Därefter torkar du av ytan med en mikrofiberduk. När det känns som om det inte är mer polermedel i trissorna så tar du helt enkelt ett par klickar till och fortsätter på nästa panel. Det enklaste är att börja i bilens ena hörn och fortsätta med en panel i taget. En skärm, halva huven osv. Själv kör jag ett område på 25 x 25 cm. Torkar av polermedlet och kör vidare.

Foto: Patrik Lindgren

Jag brukar rekommendera alla att polera lacken enligt ett rutmönster, då kan du vara säker på att ytan är väl polerad. Dessutom så är ett vanligt nybörjarmisstag att man förflyttar polermaskinen för snabbt. Kör långsamt, ca 4 cm per sekund och använd absolut inget tryck. Polermaskinens egen vikt är fullt tillräckligt. Du har ett begränsat lager lack, därför är det bättre att vara försiktig och välja ett fint polermedel. Du kanske inte kan ta bort alla repor. Men du får en fin glans och du blir garanterat nöjd.

För att komma åt i alla skrymslen så har jag kompletterat min roterande polermaskin med en batteridriven polermaskin. Den batteridrivna maskinen underlättar arbetat avsevärt. Perfekt till att polera fälgar, dörrstolpar med mera.

4. Åtgärda stenskott

Foto: Patrik Lindgren

Stenskott fylls i med hjälp av en liten pensel avsedd för detta. Men det går även utmärkt med en tandpetare och en stadig hand.

Jag sprejar lite sprejlack av originalkulören i sprejburkens lock och applicerar lite lack i stenskotten med stadig hand.

5. Vaxning

Foto: Patrik Lindgren

En klassisk bil förtjänar ett klassiskt vax. Pastavaxer är vaxer i burkar som framställs från carnaubapalmen. Samma vax används för att vaxa äpplen och surfingbrädor och är helt säkra för din bils lack. Dessutom ger pastavax en ljusreflektion som endast uppnås med carnauba. Tricket är att gnugga applikatorn långsamt mot vaxet i burken med små rörelser. Friktionsvärmen gör att vaxet värms upp i applikatorn och därmed får du ett tunt lager vax. Gnugga applikatorn i små cirkulera rörelser på din bils lack och låt torka. Därefter gnuggar du bort överflödet med en ren mikrofiberduk. Pastavaxet doftar ljuvligt och vaxningen är ett rent nöje.

Lika skinande på insidan:

1. Dammsugning och interiörputs

Foto: Patrik Lindgren

Insidan är viktigast i mina ögon, när du rattar din vagn så ska det vara en upplevelse. Jag dammsuger och putsar upp plasten med silikonfri vinylglans. En Volvo av denna årsmodell ska vara glansig invändigt.

Foto: Patrik Lindgren

2. Glasklart

Foto: Patrik Lindgren

Givetvis så putsar jag rutorna med. När du rengör vindrutan, använd en bra torkduk för glas av mikrofiber och gör rent i en riktning på insidan och en annan riktning på utsidan. Detta gör att du inte behöver jaga streck och du kan se om du behöver en slutlig torkning på insidan eller utsidan. Var noga med att använda en ren och torr mikrofiberduk för att förhindra strimmor.

3. Batteriet

Foto: Patrik Lindgren

Jag putsar även batteriet, ett rent batteri är ett bra batteri. Det ska alltid vara så rent att man teoretiskt sätt kan äta på det. Då förhindras krypströmmar och därmed självurladdning. Kolla även nivån på batterisyran och ladda alltid efter påfyllning av batterivatten. Smörj in batteripolerna med en liten klick batteripolsfett.

4. Gummivård

Foto: Patrik Lindgren

Slutligen smörjer jag in listerna med ett anpassat gummimedel för att förhindra fastfrysning, putsar upp däcken och sidolisterna. Att hålla rent gummit från hydratisering och bevara smidigheten i gummit förlänger livstiden på dina däck. Det är inte bara UV-strålning som ger ditt däck torrsprickor. Det är naturligt förekommande marknära ozon som är skadligast. Därför är det alltid bra att skydda däcken mot ozon genom att putsa de med gummiglans.

Foto: Patrik Lindgren

Jag kollar lufttrycket, motorolja, bromsvätska, förgasarolja och efter en dags arbete så blänker bilen än mer än den gjorde i bilhallen hos Volvo hösten -76.

Därefter kör jag in den i garaget med ett stort leende på läpparna. Längtar redan tills vi tar fram den till våren igen. Kanske tittar jag till den under vintern och lägger ett extra lager pastavax när sommarlängtan blir allt för stor. Vårda din bil med ömhet!

Foto: Patrik Lindgren

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!