Teknikens Världs bilvårdsexpert Göran Huusko reder ut begreppen i avfettningsdjungeln. Foto: Andreas Libell

Så avfettar du rätt

Vad är egentligen avfettning? Det finns tre olika sorter som vi måste skilja på. Petrokemisk, alkalisk och mikroavfettning. Här kommer en genomgång.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ofta så hör jag uttrycket ”jag har avfettat min bil”. Men en avfettning är verkningslös om den inte är utvecklad och anpassad för ändamålet.

Jag ska försöka bena ut alla uttryck och begrepp så att du som vårdar din bil väljer rätt nästa gång du tvättar din bil.

• Petrokemisk avfettning: Även kallad kallavfettning. Det är en avfettning som är baserad på ett petrokemiskt lösningsmedel. Vissa deklarerar det nafta, men i folkmun så är det helt enkelt vanlig lacknafta som det avser. Kallavfettning löser petroleumsmuts, smuts som inte innehåller vatten och som inte går att blanda med vatten. Det är motorolja, fettfläckar, tuggummi och asfaltsfläckar.

• Alkalisk avfettning: Den är alltid alkalisk, det innebär att den har ett pH som är över 7 på pH-skalan. Den har en fördel, den är väldigt kostnadseffektiv eftersom den går att späda tio gånger sin egen volym med samma effekt. Det ger en makalöst låg kostnad per tvätt. Alkalisk avfettning löser inte petroleumbaserad smuts, däremot smuts som proteiner, animaliskt och vegetabiliskt fett, kroppsoljor, mögel, bakterier, fågelskit och kolhydrater. Har din husvagn stått utomhus några år och blivit bevuxen av mögel och alger är detta avfettningen för dig.

• Mikroavfettning: Det är en kombination av kallavfettning och alkalisk avfettning. Helt enkelt en kompromiss som jag personligen aldrig har gillat fullt ut. Men ska du välja en enda avfettning, välj mikroavfettning!

Så här gör du: Applicera först en petrokemisk avfettning på lacken, därefter applicerar du en alkalisk avfettning ovanpå. Tänk på att inte applicera ovan fönsterlisten. Rinner avfettning ner genom dropplisten ner till dörren så löser du upp rostskyddet och förkortar bilens livslängd. Låt verka några minuter och skölj av bilen omsorgsfullt! Nu är det äntligen dags för schamponering.

Vårda er bil med ömhet!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!