Foto: Patrik Lindgren

Så impregnerar du tygsuffletten på din cabriolet

Dags att plocka fram sommarbilen ur sin vinterförvaring. Så här gör du för att täta och snygga till textiltaket.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

En cabriolet är oftast uppsydd med ett eller ett par lager segelduk. När bilen och taket är nytt så är den fabriks­impregnerad. Precis som med dina kläder så avtar den impregnerande förmågan med åldern. Dessutom är det bra att tvätta cabben grundligt två gånger om året för att den ska hålla sig i bra kondition. Personligen så förespråkar jag ett par timmars omvårdnad innan hösten årligen.

Det är en ynnest att få jobba med Jonas Borglunds Porsche och jag guidar er läsare och givetvis Jonas genom processen så att han kan fräscha upp bilen själv nästa gång. Det är enkelt och terapeutiskt i samma andetag. Vilket medel du använder är upp till dig, det viktigaste är kunskapen om hur du ska göra det på rätt sätt.

1. Börja med att dammsuga cabrioleten noggrant. Det gäller att dammsuga ur all smuts, gruskorn, tallbarr och lös smuts. Var noga med att lägga dammsugarslangen på din axel för att inte repa din bils lack med dammsugarslangen.

Foto: Patrik Lindgren

2. Maskera in plastlister och glasrutor noga då dimsprej från impregneringen kan etsa glasrutor och skada bilens lack. Jag använder en kvalitetstejp som inte efterlämnar några limrester på fästytan.

Foto: Patrik Lindgren

3. Fukta cabrioleten med en svag vattenstråle.

Foto: Patrik Lindgren

4. Spreja rengöringsmedlet Soft Top Cleaner ymnigt över tyget. Låt verka cirka en kvart innan du börjar agitera ytan med den medföljande svampen. Om du har hårt sittande fläckar så låter du medlet verka under natten. I så fall måste du plasta in tyget så att det håller sig fuktigt över natten.

Foto: Patrik Lindgren

5. Nu sköljer du ur allt skum, det gäller att skölja med omsorg för att få bort allt rengöringsmedel. För att få bort allt skum så är det bra att agitera ytan med en ren och ny tvättsvamp för att få bort precis allt rengöringsmedel.

Foto: Patrik Lindgren

6. Torka tygtaket genom att lägga en vikt mikrofiberduk på taket och badda lätt. Mikrofiberduken suger upp vattnet och ger en lätt fuktad yta som är ett perfekt underlag för impregneringen.

Foto: Patrik Lindgren

7. Impregnering, spreja ymnigt med impregneringen Soft Top Protector. Får du rester på lack och fönster så ska dessa rester torkas av direkt. Det är viktigt att du täcker hela tygtaket för en bra avrinning.

Foto: Patrik Lindgren

8. Låt torka i 20 graders värme under ett dygn. Det är viktigt att impregneringen torkar till 100 procent för en bra avrinning.

Foto: Patrik Lindgren

Jag använder mig av följande produkter

Foto: Patrik Lindgren

Autoglym Clean & Protect Soft top Kit

Pris: 579 kronor.

Det innehåller en flaska rengöringsmedel för textiltak, en flaska impregnering och en rengöringsvamp.

Turtle mikrofiberduk

Pris: 39 kronor.

Tesa maskeringstejp för billackering

Pris: 65 kronor.

Totalsumma: 683 kronor.

Missa inte våra andra populära bilvårdsguider. Klicka här!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!