Så lagar du stenskott på din bil

Stenskott är ett ofog som är svårt att undvika, speciellt under kalla halvåret på sandade vintervägar eller under våren innan sanden sopats upp. Men du kan åtgärda stenskotten själv – det är enklare än du tror.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ett stenskott är en lackskada som bör åtgärdas så snabbt som möjligt. För är den underliggande plåt­ytan blottlagd så kommer rosten smygande, och har du otur och väntar med att åtgärda skadorna kan du i slutändan bli tvungen att lackera om din motorhuv.

Vi har beställt ett stenskottskit av märket Chipex från generalagenten i Sverige. Paketet innehåller allt du behöver för att åtgärda ditt stenskott och kostar 553 kronor inklusive frakt. Allt levereras i ett rör och färgen är datorblandad för att vi ska få exakt rätt kulör. Det enda som krävs är din bils färgkod. Beställningen görs enkelt på nätet och efter drygt en vecka dök vårt färgpaket upp i brevlådan.

För att få en helt ren yta, innan vi börjar att bearbeta skadan, poleras motorhuven av och spritas med hjälp av en isopropanolblandning. Därefter utförs följande steg:

Foto: @ Patrik Lindgren

1. Skaka flaskan. Det är viktigt att ha en bra blandad färg för att få ett bra resultat. Vi skakar flaskan med färgen under 30 sekunder.

Foto: @ Patrik Lindgren

2. Vi duttar i färg med minipenslarna som följer med i kittet, det är viktigt att inte använda för mycket färg. Endast så att det täcker stenskottet.

Foto: @ Patrik Lindgren

3. Tryck till färgen med tummen. Därefter låter vi färgen torka under några minuter.

Foto: @ Patrik Lindgren

4. Blendingvätska. Vi fuktar den medföljande blå pappersduken med lite blendingvätska. Därefter torkar vi av överflödig färg med ett lätt tryck. Det är viktigt att inte gnugga för hårt. Blendingvätskan är stark och gör ett utmärkt jobb.

Foto: @ Patrik Lindgren

5. Efter fem minuter polerar vi slutligen över den yta som nyligen åtgärdats. Detta för att få en jämnblank yta. Cirkulära rörelser rekommenderas.

Chipex är relativt enkelt att använda, men det krävs en hel del träning innan vi får in rätt snits. En stor fördel är att överskottsfärgen går att torka bort väldigt enkelt med blendingvätskan. I de fall vi smetade färg bredvid stenskottet, torkade vi bort det enkelt. Det går nästan inte att misslyckas. Fördelarna är många och slut­resultatet ser proffsigt ut.

Fördelar:

Det går inte att göra fel, blir det för mycket färg eller färg på fel ställe så torkar du enkelt bort det med blending-vätskan.

100 procent rätt kulör.

Allt du behöver i ett paket.

Nackdelar:

Aningen högt inköpspris. Kostar 553 kr.

Går endast att köpa på nätet.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!