Foto: Patrik Lindgren

Så rengör du dina fälgar

Rena fälgar ger en vackrare bil. Här kommer vår guide till en ordentlig rengöring av fälgarna till dina sommardäck. Dessutom kan du handla några av marknadens bästa produkter för rengöring av fälgarna, utvalda av Teknikens Värld, direkt här i artikeln.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det är hög tid att ta hand om bilens hjul, oavsett om de sitter på fordonet eller ligger i källarförrådet.

Framhjulen är värst angripna i de allra flesta fall eftersom 70 procent av bromsförmågan ligger över framaxeln. Bromsdammet är envist och sitter hårt eftersom det innehåller olika metaller från bromsbelägget. För att få bort allt bromsdamm och även petroleumsmuts så använder jag mig av en bra fälgtvätt och kallavfettning i kombination av en bra fälgborste.

Däcksidorna rengör jag med ett medel som heter ”Allrent”. Det rengör gummisidan grundligt och gummit blir som nytt igen. När fälgarna är torra så är det en bra idé att applicera ett lager skyddande vax. Det håller fälgarna fina längre, och dessutom blir de enklare att rengöra när det är dags för biltvätt igen.

Ett bra tips för att rengöra fälgarna utan starka kemikalier är att använda en bit karosslera i kombination med en stark schampolösning. Det löser upp och avlägsnar allt bromsdamm och vägsmuts enkelt!

Sitter hjulen monterade så är det lämpligt att skruva av dessa med hjälp av en bra skruvdragare för att komma åt insidan av fälgen. Det är på insidan som fälgarna är som smutsigast. Dags att köra igång – så här rengör du dina hjul inför sommaren...

1. Spreja ett jämt lager med fälgrengöring och låt medlet verka enligt anvisningen på förpackningen. I det här fallet så ska medlet verka ett par minuter.

Foto: Patrik Lindgren

2. Agitera ytan med hjälp av en fälgborste, bromsdamm sitter i de allra flesta fall ganska hårt och behöver gnuggas bort mekaniskt med en bra fälgborste.

Foto: Patrik Lindgren

3. Skölj ytan med strilande vatten.

Foto: Patrik Lindgren

4. Nu är bromsdammet borta men petroleumsmutsen sitter fast, spreja ett lager avfettning och låt det verka enligt anvisningen på förpackningen.

Foto: Patrik Lindgren

5. Agitera ytan tills alla fläckar är borta.

Foto: Patrik Lindgren

6. Skölj med strilande vatten.

Foto: Patrik Lindgren

7. I de fall smutsen sitter allt för hårt så rekommenderar jag karosslera i kombination med en stark schampolösning. Det är det allra bästa tipset för smutsiga fälgar!

Foto: Patrik Lindgren

8. För att få ett rent gummi så använder jag mig av ett rengöringsmedel som är bra till gummi. Därefter borstar jag gummisidan med en mjuk borste.

Foto: Patrik Lindgren

9. Skölj däcket med vatten tills all smuts är borta.

10. När hjulet har torkat så är det enkelt att applicera ett tunt lager vax. Det skyddar fälgen, ökar ljusreflektionen och gör fälgen enkel att rengöra nästa gång!

Foto: Patrik Lindgren
Foto: Patrik Lindgren

Handla Teknikens Världs favoriter – marknadens bästa produkter för fälgrengöring

rengöring-fälgar

Teknikens Värld-redaktionen har valt ut de bästa produkterna för rengöring av dina fälgar. Nu kan du handla dessa direkt här i artikeln, klicka bara på produkterna ovan och checka sedan smidigt ut med Klarna direkt här i artikeln.

OBS!

Fälgrengöring är den starkaste bilvårdskemikalien och ska endast användas på fordonets hjul, och absolut inte torka in! Det kan skada fälgen. Dessutom ska skyddsglasögon och gummihandskar användas obönhörligt!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!