Foto: Glenn Lindberg

Så tar du bort otrevlig lukt i bilen med ozon

Detta är något som alla ­bilvårdstekniker använder för att förinta dålig lukt – en maskin som omvandlar dålig lukt i bilen, förintar rök och mögellukt. Det används även mer frekvent i vatten­rening. Men hur fungerar det i praktiken?

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Vad är ozon? Ozon kallas även trisyre eftersom den har tre syreatomer per molekyl. Tvåatomigt syre är det som vi andas. När ozonbehandlingen oxiderar föroreningarna så spjälkas resterna och bildar koldioxid och vatten. Ozon finns naturligt i stratosfären, och det har en karakteristisk egenskap. Ozonmolekylen absorberar nämligen UV-strålning. Ozonet spjälkas upp och värmer atmosfären. Utan ozonskikt så skulle inte mänskligt liv existera på jorden.

Det finns olika sätt att skapa ozon på konstgjord väg. Men det van­ligaste är att belysa med ultraviolett ljus. En annan metod är att skapa ozon med ett elektromekaniskt fält. Det är enligt principen ”keramisk urladdning”.

Ozon har en stor fördel, det är en gas som tränger in i alla skrymslen och vrår som annars skulle vara väldigt svåra att rengöra på mekanisk väg. Dessutom så verkar det bara på ytan och tränger inte ner i täta material.

Dock så har ozon en negativ egenskap. Den bleker material och kan förstöra gummi eftersom den är starkt oxiderande. Ozon reagerar inte bara med organiska föreningar utan är även starkt korroderande för de flesta oädla metaller.

Därför rekommenderar jag endast ozonbehandling i extrema fall där någon har kräkts inuti ett fordon eller om vagnen är inrökt. I dessa fall fungerar en ozonbehandling. Det är dock viktigt att ha hela bilden klar för sig innan man behandlar. Någonstans så finns en orsak till dålig lukt. Först efter man har avlägsnat orsaken så kan man slå på ozonaggregatet.

Vårda din bil med ömhet!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!