Foto: Robin Törnros / Teknikens Värld

Är det olagligt att sladda?

Att sladda eller inte sladda... Det är frågan.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej Teknikens Värld. Min dotter tycker det är rysligt kul när jag sladdar med min Audi A4 quattro, min fru är inte lika munter och säger att jag snart lär bli tagen av lagens långa arm. Frågan är dock: Är det verkligen olagligt att sladda med bilen? Så länge jag håller mig inom hastighetsgränserna bör det ju vara okej.
/Martin

Svar

Hej Martin. Sladda i sig är inte olagligt, men det beror på var du sladdar och vilken kontroll du har på ditt sladdande. Är det en olämplig plats så kan det bli 1 000 kronor i böter för:
”Åstadkommande av onödigt buller med motordrivet fordon eller onödigt utsläpp av avgaser i sådan mängd att de orsakar olägenheter.”
Eller också 1 000 kronor i böter för:
”Onödig och störande körning med motordrivet fordon vid bostadsbebyggelse eller ­underlåtenhet att vid färd med motordrivet fordon anpassa färdväg, hastighet och färdsätt så att andra inte onödigtvis störs.”

Du kan alltså få böter även om du har allt ditt sladdande under kontroll. Om du däremot tappar kontrollen, eller till och med bara riskerar att tappa kontrollen så kan det bli allvarligare. Då kan du göra dig skyldig till ”vårdslöshet i trafik”.
Lagen säger:
”Brister vägtrafikant, den som för spårvagn eller den som någon annanstans än på väg för motordrivet fordon i väsentlig mån i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingas av omständigheterna, döms för vårdslöshet i trafik till dagsböter.”

Det räcker alltså inte med att du är vårdslös i ditt sladdande. Det ska vara ”i väsentlig mån”. Har du allt under kontroll så kan det nog vara svårt att styrka att det är vårdslöst i ”väsentlig mån”. Krånglar det till sig på något vis med din sladd då är det lättare att påstå att det är ”vårdslöst i väsentlig mån”. Då blir det böter och förmodligen indraget körkort. Däremot att misslyckas med en sladd på en halkbana kan du inte straffas för. Men det är inte helt omöjligt att vara vårdslös i väsentlig mån även där och det får man inte vara.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!