Mercedes E 220 1992

Bedragare köpte min bil – nu växer skulderna

Personen som köpte min gamla bil visade sig inte finnas. Nu kommer parkeringsböter och fartkameraöverträdelser till mig. Vad ska jag göra? Teknikens Världs expert rycker in till hjälp!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej!

Jag sålde i september min gamla MB E220 från 1992. Jag fick 4 500 kronor. Köparen fann jag genom en annons på Blocket. Jag begärde lite mer för bilen men intresset var inte så stort för en så gammal bil, så jag fick sänka priset. 

Jag kollade legitimation på köparen, fyllde sedan i registreringsbevisets ägarbytesdel med hans uppgifter och skickade själv in denna blankett om ägarbyte. Köparen skulle direkt efter detta ringa sitt försäkringsbolag och teckna försäkring.

Jag fick betalt och bilen rullade iväg med en ny glad ägare bakom ratten. 

Mitt problem är att jag efter fyra dagar fick tillbaka ett brev från Transportstyrelsen. I detta brev stod det att de ej kunnat genomföra omregistreringen då de ej kunnat hitta köparens personnummer och adress i sina register. De bad mig kontrollera uppgifterna och skicka in ny ägarbytesanmälan.

Jag har försökt få kontakt med köparen, men ej lyckats. Vi hade bara mailkontakt innan köpet och nu svarar han ej på mail. Förra veckan gick det ej ens att skicka mail på denna adress längre. 

Efter fyra veckor började parkeringsböter komma till mig och nu har jag även fått brev angående två fartkameraöverträdelser. Parkeringsböterna övergår nu de 4 500 kr som jag fick för bilen, så detta börjar bli jobbigt. På Transportstyrelsen kan de inte hjälpa mig. De säger att jag måste komma in med riktiga ägarbyteshandlingar, det är mitt ansvar. Jag kan också nämna att jag sedan några veckor ställt av bilen så jag slipper skatt och försäkringskostnader men bilen fortsätter att rulla. Vad kan jag göra?

/Mats Lindkvist, Åmotfors

Svar:

Hej Mats! Intressant fråga på ett ämne som blir allt vanligare. Det är så att du är ansvarig för att ägarbytet kan genomföras. I detta fall skulle du kollat identiteten ännu mer noggrant, men jag förstår att du gjorde som du gjorde. Du kontrollerade ju till och med legitimation, vilket många slarvar med.

Nu tycker jag att du skall göra en polisanmälan. Bifoga kopia på er mailkorrespondens och be polisen skriva ner händelseförloppet. Med denna anmälan skriver du ett brev till alla parkeringsbolag och ber dem stoppa sina krav och eventuella inkassoåtgärder. Många gör detta, men de är ej tvungna. Härefter bör du försöka vara lite detektiv. Kan du se på parkeringsböterna var bilen brukar befinna sig så kan du begära kvarstad genom kronofogdemyndigheten. Om du beskriver händelsen i din anmälan och att du blivit utsatt för bedrägeri kan de ta bilen i beslag om de hittar den. De letar dock ej aktivt efter en bil, men om du anvisar platsen och de finner den kan de ta hand om den. 

Kontakta gärna en advokat om du känner dig osäker på dessa åtgärder så hjälper han dig. Tyvärr kostar detta dock en slant, men i din bilförsäkring ingick eventuellt rättsskydd och då kan det täcka en del. Du bör agera snabbt för juridiskt sett är du ansvarig för parkeringsböter med mera.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!