Betala först – överklaga sedan

Jag har fått en parkeringsbot på en gata där det inte finns förbudsskyltar. Nu behöver jag råd från er. Självklart ställer Teknikens Världs experter upp med det.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Eftersom jag är prenumerant av Teknikens Värld ser jag att möjligheten finns att skriva några rader till dig med förhoppning om att få hjälp.

På självaste julafton 2012 åkte jag med egen bil in på Flogstavägen i Uppsala och ställde bilen på nämnda väg för att lämna julklappar till min dotter som bor på Flogstavägen.

Det tog en stund för att lämna av julklapparna. När jag kommer tillbaks till bilen sitter en bot på rutan.

Det är tillåtet att åka in på vägen och det är tillåtet att ställa bilen där. Det finns inga förbudsskyltar som visar något annat. Ett antal skrivelser har skickats mellan parkeringsbolaget och mig. Jag har också bifogat bildbevis att inga förbudsskyltar finns uppsatta. Tyvärr tar inte bolaget till sig mina synpunkter. Jag har upprepat i skrivelserna att jag vill få reda på vad jag gjort för fel. De kan inte ge något svar utan svarar att nya omständigheter inte framkommit och jag måste betala. För vad vet jag inte!

Kan jag få några råd hur jag skall gå vidare för jag kommer inte att betala 350 kronor eftersom jag inte gjort något fel.

/Allan Jansson

Svar:

Det var en tråkig historia. Tyvärr är parkeringsbotsärenden vanliga hos konsumentvägledare och Allmänna reklamationsnämnden. Jag kan misstänka att hela området är P-zon-område och i så fall sitter skyltarna där området börjar och då får man bara parkera på markerade platser. Men jag vet ej, och detta skulle p-bolaget i så fall upplysa dig om. Vad jag däremot vet är att det är bäst att betala boten, för annars kommer snabbt inkasso och tillkommande kostnader. Parkeringsbolag har rätt till detta även om du i slutändan skulle få rätt i ärendet. Betala alltså och skicka sedan kopia på dina brev och bildbevis till ARN, Allmänna reklamationsnämnden. De kollar ärendet och frågar motparten, parkeringsbolaget, och avgör sedan vem som har rätt eller fel. Har du rätt så beslutar de att du skall få tillbaka pengarna.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!