Foto: Hydro

Biltvätt skadade lacken – hur gör jag?

En av Teknikens Världs läsare fick lacken skadad när han tvättade bilen i en maskintvätt. Men försäkringsbolaget vägrar ersätta skadan. Vår biljurist hjälper till att lösa situationen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej.

På julafton 2015 på väg till jullunchen fanns det en liten stund över och jag fick ett infall att tvätta bilen i maskintvätt. Men denna gång blev det väldigt fel. Bilens lack ser ut som om den utsatts för en grövre syraattack! Klarlacken på halva taket är bortspolad och på flera andra ställen också.

 Min Mercedes var cirka sju år vid tillfället, inga fel på lacken och aldrig omlackad! Jag pratade med ägaren till tvätten och jag skulle återkomma med ett besked om vad en lackerare skulle ha för att återställa bilen.

 Lacken är uppmätt av Mercedes och enligt dem så har denna färgkod inga tidigare kända fel!

 När jag sedan återkom med kostnadsförslag hänvisade tvättägaren mig till sitt försäkringsbolag. Länsförsäkringar skickade sin motorskadetekniker som kom fram till att det med all säkerhet inte gick att utesluta att skadan skett i biltvätten.

 Men i det skriftliga utlåtandet från dem så står det motsägelsefullt. ”Skadan du fick vid tvätten av bilen kan vi ej ersätta, inga andra bilar har ju skadats”. Därför kommer de ej att betala skadan!

 Summeringen blir alltså: Tvättägaren säger att hans tvätt är okej. Länsförsäkringar säger att de/han inte anser sig ansvariga. Trots att de skriver att bilen skadats i tvätten. Mercedes säger att det inte är något fel på lacken från fabrik.

/Niklas

Svar:

Hej Niklas.

Jättetråkigt att det blivit såhär efter en biltvätt.

Oavsett om biltvättsägarens försäkringsbolag står för detta eller inte så är biltvättfirman ansvarig för skadan. Du har reklamerat till företaget direkt efter händelsen och de har förstått din reklamation eftersom de bett dig kontakta en lackeringsverkstad.

Du bör nu skriva ett skarpt brev till biltvättföretaget och säga att du inte accepterar den vändning detta ärende tagit. Du kan bevisa att bilen ej hade aktuella lackskador (genom vittnesutlåtanden) innan den kördes in i tvätten. När den kom ut var den skadad.

Att både biltvättsägaren och hans försäkringsbolag försöker slippa ansvar är inget som du tänker finna dig i. Skriv att professionell omlackering av aktuella ytor kostar (utifrån inhämtade kostnadsförslag) minst 20 000 kr. Värdeminskningen på bilen är ändå högre eftersom det alltid kommer att synas att den kommer att vara delvis omlackerad.

Av denna anledning kräver du 30 000 kr inklusive ditt arbete och utlägg du haft i ärendet. Skriv att du önskar får in pengarna på ditt konto inom en vecka (ange kontonummer). Har de ej betalt så kommer du att anlita advokat och då tillkommer advokatkostnaderna vilket gör att detta ärende kommer att kosta dem dubbelt så mycket, eller ändå mer.

Skriv också att du kan tänka dig att anlita en av dem anvisad lackeringsverkstad om verkstaden kan fakturera dem direkt. Då kan biltvättföretaget dra momsen och kanske också få arbetet utfört billigare. Är detta intressant för dem bör du få besked om detta inom en vecka. Annars driver du ärendet som ovan sagts.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!