Foto: Glenn Lindberg

Får jag använda mobiltelefonen i bilkö?

Hur är det egentligen med att hålla i mobiltelefonen när bilen står stilla i exempelvis en kö, får man det? Teknikens Världs expert på trafikfrågor berättar vad som gäller.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej! Vi är lite oense på jobbet om hur man får använda mobilen när man kör. I reglerna står det ”vid färd på väg” får jag inte hålla i mobilen. Om jag då stannar i en bilkö eller vid ett rödljus så borde jag väl få kolla i mobilen utan att det är olagligt. Jag har frågat två kompisar, båda är poliser. Den ena säger att det är okej, den andra säger att det är böter. Mina jobbarkompisar tycker att om man har mobilen i knät och bara trycker på knapparna så är det okej när bilen står stilla. Vad är rätt och vad är fel?

/Patrik

LÄS MER: Detta är årets bästa vinterdäck

Svar:

Hej Patrik. Det är förbjudet att hålla i en mobiltelefon vid ”färd på väg”. En färd tar inte slut för att du stannar i en bilkö eller stannar för rött ljus. Man kan säga så här att färden startar när du startar och den slutar när du bestämmer att du stannar bilen. Om det är för en paus eller för att du är framme spelar ingen roll. Det innebär att det troligen är förbjudet att hålla i en biltelefon vid ett rödljus eller vid ett stopp i en bilkö. Nu är ju det här tillägget som kom i lagstiftningen den 1 februari 2019 inte underbyggd av forskning. Det var däremot den tidigare skrivningen där det bara stod att ”endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet.”

Tillägget ”Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen” finns ingen forskning som stödjer. Att det troligen är förbjudet skriver jag för att det bestäms av domstolen var gränsen går och det finns inga tydliga domar ännu.

Sedan 1 oktober förra året kan polisen skriva ut böter på plats för det här brottet. Det kostar 1 500 kronor. Då bedömer polismannen att det med säkerhet är ett brott. Är han/hon tveksam så ska det gå vidare till åklagare och domstol. I verkligheten så är det bara helt klara fall som polisen rapporterar och skriver ut böter på plats. Jag har inte hört talas om någon som fått böter när bilen stått stilla i en bilkö eller vid rödljus utan att det ”inverkat menligt på förandet av fordonet”.

Dina jobbarkompisar har helt rätt. Man kan inte åka fast för att man knappat på mobilen när den ligger i knät. Däremot kan man åka fast för att ”det inverkar menligt på förandet av fordonet”. Samma pris och samma brott.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!