Foto: Teknikens Världs arkiv

Får jag köra för fort för att lämna fri väg åt utryckningsfordon?

Hur är det egentligen? Om möjlighet till att släppa förbi inte finns, får man då öka farten för att underlätta för utryckningsfordon? Teknikens Världs trafikexpert berättar vad som gäller.

Hej!Vad gäller på enfilig vajerväg då du ser att utryckningsfordon närmar sig med hastighet över den gällande och du inte har någon möjlighet att lämna fri väg?

/Peter Åkesson, Hjärup

Svar:Trafiklagstiftningen säger så här:
”En trafikant skall lämna fri väg för utryckningsfordon som avger signal med föreskriven larmanordning... Förare som skall lämna fri väg skall stanna om det är nödvändigt.”
Det är allt du egentligen får göra. Det är alltså inte tillåtet att öka hastigheten och därmed själv bryta mot en trafikregel, i det här fallet att köra för fort, för att hjälpa utryckningsfordonet.
Reglerna säger alltså att du kör på enligt gällande hastighetsregler och när det blir tvåfiligt igen får utryckningsfordonet köra om.

Vilka vinterdäck ska du ha på bilen i vinter?
Läs årets stora vinterdäcktest så vet du vad du ska ha!

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!