Foto: Lars Lindström

Får jag sätta upp egen ”fartkamera”?

Är det tillåtet att sätta upp något som påminner om en fartkamera för att få förbipasserande att sänka hastigheten? Teknikens Världs experter reder ut frågetecknen.

Hej, har så smått börjat ledsna på fartfantomerna som blåser förbi utanför min tomt.

Har försökt med trehjuling vid vägkanten, skylt ”lekande barn” och en docka som påminner om ett barn, men inget hjälper.

Undrar därför om det skulle vara lagligt att tillverka något som påminner om en fartkamera som jag kan sätta upp nära vägen. Har en katt och två små barn som jag är väldigt rädda om.

/Anders

Svar:

Hej Anders. Trafiklagstiftningen förbjuder inte att du sätter upp något som påminner om en fartkamera. Bara du placerar den på din tomt eller där du har tillåtelse. Det är vanligt att man ställer en ”fågelskrämma” med en reflexväst som liknar den polisen har vid vägkanten. Det finns inte heller något i trafiklagstiftningen som förbjuder.

Alla sådana här arrangemang inklusive de du redan provat har en effekt i början, men sen när trafikanterna lärt sig funkar det inte längre.

Fartgupp och avsmalningar med chikaner är det enda som har någon bestående effekt, men det kan inte du ordna till. Det kan bara väghållaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!