Foto: Teknikens Värld

Fick böter på grund fel datum på parkeringsbiljetten

Parkeringsautomaten hade fel datum, så även biljetten. Då fick jag böter. Hur ska jag gå tillväga? Teknikens Världs experter är din hjälpande hand i djungeln.

Jag undrar om det finns något regelverk om hur en parkeringsbiljett skall utformas, det är ett kvitto så då borde det väl stå vilket datum man har betalt den?

Anledningen att jag undrar är att min fru har fått p-böter som vi har bestridit men nu skickar de det till inkasso om vi inte betalar.

Hon köpte biljetten torsdagen 17 maj 14:51 giltig i två dygn till lördag 19 maj 14:51. På biljetten som kommer ut står 32K 019 Lö 14:51 vilket hon tror är lördagen den 19 Kl.14:51. Med tre barn och körda 40 mil granskar man kanske inte biljetten så noga. När de fått böterna var orsaken att de hade en gammal biljett. De granskar nu biljetten. Och finner att 019 betyder vecka 19 men vem kollar almanackan vilket veckonummer det är. Den 19 maj hör till vecka 20 så biljettautomaten skriver fel veckonummer men vem kollar och har koll på veckonummer. Hon ringer vaktbolaget och anmäler att det är fel veckonummer. Men på måndagen hade de inte rättat till felet, så hur många mer som drabats kan man undra.

/Göran och Anette

Svar:

Det låter som om du har parkerat på en privatägd parkering, Då gäller följande: Att ett krav på en ”kontrollavgift” skickas till ett inkassobolag betyder ingenting. Du bestrider kravet till inkassobolaget, och sedan är vi tillbaka till ruta ett. Är du och parkeringsbolaget inte överens om giltigheten av parkeringsbolagets krav måste parkeringsbolaget vända sig till tingsrätten.

Kom ihåg att göra dina bestridanden skriftligt. När det handlar om kontrollavgift för felparkering på privat mark behöver du inte betala in kontrollavgiften i förskott.

Kanske skickar bolaget ditt ärende till tingsrätten. Skulle du förlora får du betala rättegångskostnader både för dig och motparten. Eftersom det handlar om småmål begränsas dock ersättningen för rättegångskostnader till högst en timmes juridiskt biträde samt ansökningsavgift på 450 kronor.

Motormännens hemsida har utmärkt information om hur p-böter hanteras.

Självklart ska du bestrida det här orimliga kravet!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!