Förlängs körkortets spärrtid om jag kör olovligt?

Kan jag med indraget körkort fortsätta att köra bil utan att riskera strängare straff? Teknikens Världs experter reder ut frågetecknen.

Hej, jag blev av med mitt körkort på grund av en fortkörning i höstas. Enligt en kompis så kunde jag fortsätta att köra eftersom jag ändå inte skulle få något strängare straff. Givetvis gjorde jag inte detta men undrar ändå om hans uppgifter stämmer. 

Så här är mina frågor:

Vad kan hända om jag blir stoppad för en kontroll eller liknande och jag kör olovligt på grund av att jag nyss har blivit av med mitt körkort?

Blir mitt straff förlängt, får jag mer böter? Eller kan jag få ett ännu hårdare straff?

/Putte

Svar:

Det är grov olovlig körning. Grov för att du tidigare haft körkort. Böter eller fängelse ingår i straffskalan. Det blir böter, dagsböter, hur mycket beror på antal dagsböter och hur mycket du tjänar. 

Spärrtiden på körkortet är det inte säkert att det händer något med. Det är Transportstyrelsen som ska hantera den delen. En förutsättning är att Transportstyrelsen får reda på den grova olovliga körningen och det är inte säkert att de får.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!