Gäller körkortet för dubbelkopplingslåda? Vi ger svaret!

Gäller ett körkort för automatlåda även för moderna dubbelkopplingslådor? Vår expert i ämnet, Ruben Börjesson, ger svar!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej! Min fru har bara körkort för automatisk växellåda, nu tänkte vi köpa en ny bil, men de flesta modeller numera har dubbel växling, är detta okej att köpa för en som bara har körkort för automatisk?

/Undrande

Svar:

Villkor står i fält 12 på körkortets baksida. För automatlåda står det 78. Det innebär alla automatlådor. Alltså även dubbelkopplingslåda och enkelkopplingslåda, sån som Peugeot har haft, och CVT-låda, den som förr kallades Variomatic. Det ska alltså inte finnas någon manuell koppling.

För länge sedan fanns en koppling som kallades Saxomat som bland andra Volkswagen och SAAB hade. Där saknas kopplingspedal, kopplingen reglerades genom att man tog i växelspaken. Vad jag minns så kallades det för halvautomat och det räcker inte.

Så bilar med alla typer av automatlådor får din fru köra.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!