Har jag skyldighet att upplysa köparen?

Vad har jag som privat säljare för upplysningsskyldighet till köparen? Teknikens Världs experter reder ut eventuella oklarheter.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Först och främst, tack för en bra tidning! Konsumentfokuset som varit på webben den senaste tiden har varit riktigt bra, fortsätt med det! 

Nu till min fundering.

Jag sålde min Citroën DS3:a privat för cirka tre månader sedan. Nu ringer killen som köpte den och säger att vinterdäcken har varit för stora och tagit i i hjulhus och kanske även i stötdämparna. Däcken ska ha tagit stryk de också men jag vet inte i vilken utsträckning. 

Jag fick väldigt dåligt samvete eftersom det var jag som utrustade bilen med dom här vinterdäcken men i tron om att de passade. Jag kollade noga så att jag fick tag i rätt fälgar med rätt ET-mått men tänkte inte på profilen på själva däcken! 

Så min fundering är vilket ansvar har jag i det hela? Känns oerhört snopet att det kommer något sånt här tre månader efter försäljning men det måste vara ännu värre för köparen.

Han fick med blockets beg-försäkring när han köpte bilen ifall det skulle bli nåt strul som vi inte visste om. Kan den täcka det här eller kanske den vanliga försäkringen? 

Känns som man lurat köparen och det var verkligen inte min avsikt! 

/Filip Hagerlind

Svar:

Detta är en intressant fråga. En köpare förväntar sig att bilen uppfyller normal standard och fungerar felfritt när det gäller däckutrustning. Har bilen en annan dimension bör säljaren upplysa om detta för att slippa ansvar i framtiden.

Hade köparen själv kunnat upptäcka att det var en större dimension än normalt, när han kollade bilen, kan han ej reklamera detta. Det gäller till exempel om bilen var utrustad med tuffare/sportigare fälgar och däck, än originalutförande.

Eftersom du ej upplyst om att du bytt dimension, så är du ansvarig. Bilen är såld med vinterdäck, då skall dessa fungera felfritt. 

Hade du upplyst om att du bytt dimension, så hade köparen varit satt i ond tro. Då hade han kunnat välja att avstå, eller köpa ändå, med denna information, och eventuella medföljande risker. Då hade köparen ej kunnat klaga på detta efteråt.

Nu förutsätter jag att köparen varit i god tro. Då skall vinterdäcken fungera utan anmärkningar. 

Alltså får du på något sätt kompensera honom, kanske med prisavdrag eller annan uppsättning däck.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!