Foto: Kristoffer Thessman

Hur får polisen jaga bilister?

Får polisen köra hur som helst för att stoppa en fartsyndare? Teknikens Världs experter reder ut frågetecknen.

Först tack för en bra motortidning, prenumerant sedan länge.

Skulle gärna vilja höra er åsikt om följande. I början av december 2012, blev jag tagen för fortkörning av en civil polisvideobil (osäker på om det är rätt benämning), på en motorväg i Skåne, utanför Löddeköpinge.

Det hela gick till som följer:

När jag passerade polisbilen startades deras utrustning, sen släppte de iväg mig en väldigt lång sträcka. Därefter drog de igång sin V70 T6 och passerade mig fort, och stannade sin utrustning. Jag såg dom i vänster backspegel precis innan.

Sen blev det nästan kaos, de körde in framför mig och startade sin blå ”julgransbelysning” ett tag, och tempot blev runt 100 km/h.

Efter ett tag så undrar jag vad som händer, och blinkar för att köra förbi polisen, då ”blockar” dom mig och startar sin blå belysning igen.

Så småningom vinkar de upp mig på en avfart, och jag stannar bakom deras bil. En polis kom ut och sa att det gick lite fort, samtidigt fick jag blåsa. Jag fick sen sätta mig i deras bil och se den så kallade filmen, och erkände då fortkörning på 128 km/h. Min farthållare stod på 141 km/h, så visst körde jag fort. Polisen höll över 180 km/h när de passerade.

Efter cirka 14 dagar så skickade jag ett mail till polisen, där jag begärde ut min filmsekvens i ovan.

För cirka en vecka sen blev jag uppringd av en polis, som så småningom räckte över telefonen till den polis som körde den aktuella videobilen.

Han berättade då att man haft problem med nedladdning av filmer med mera, och att min filmsekvens inte fanns längre.

Allt ovan gör mig väldigt fundersam, och ställer bara mer frågor än svar:

Är detta förfarande brukligt? Jag har alltid lärt mig stanna när en polisbil ligger bakom med tända ljus, inte framför.

Är det fler än jag med kanske mindre hastighetsöverträdelse, som blir drabbade av avsaknad av filmbevis?

Har poliserna inte ”rent” mjöl i påsen, och därför ”tappat” filmbevis?

Funderar på att rekommendera folk i samma situation, att helt sonika köra ut framför deras bil. Skall de då köra förbi på insidan, eller? 

Tilläggas kan att jag under nästan 40 år med körkort inte blivit tagen innan, anser att jag kör “uppmärksamt”, med lite moms på hastigheten när trafiken tillåter. Har som sagt erkänt fortkörningen, men har som ni förstår synpunkter på allt runt om. Tänker mig en äldre eller yngre oerfaren förare som i samma situation kunde gjort saker som orsakat olyckor.

/Anders Pålsson

Svar:

Hej, Här får du svar på dina frågor. Hoppas du blir nöjd.

1. När en hastighetsöverträdelse är filmad med video så ska den arkiveras oberoende av om fortköraren erkänner eller förnekar. Om poliserna klantar sig så att det inte blir gjort har de gjort fel, men det innebär inte att din hastighetsöverträdelse ska upphävas.

2. Det är vanligt att polisen efter avslutad mätning kör om och gör fortåkaren uppmärksam på att det är en polisbil. Sedan ger de ”anvisningar” att följa efter och stanna bakom polisbilen. Har man förstått anvisningen är man skyldig att följa den. 

3. Det är vanligt att man låter fortåkaren köra förbi och ifrån en bit under mätningen. Polisen måste antingen ha ögonkontakt från polisbilen eller se registreringsnumret, så att det inte finns någon risk för förväxling. När man sedan ska ikapp är det normalt att man måste gasa på närmare och ibland över 200 km/h. Polisbilen kör alltid vid något tillfälle under en mätning fortare än den som mäts.

4. Du har erkänt och skrivit på en ordningsbot för att du körde för fort. Att du tycker att poliserna agerade oprofessionellt spelar ingen roll ur den synvinkeln. Du har inte en möjlighet att få ordningsboten upphävd (undanröjd) och det beror på att du körde för fort.

5. Rådet från mig är att svälja förtreten och fortsätta vara uppmärksam. Kör du med moms så kommer det att kosta ibland, men att försöka få andra trafikanter att hindra polisen för att du ska få köra som du vill tror jag du ska låta bli.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!