Hur ska skyltningen tolkas?

En salig blandning av information på skyltarna. Går det att tyda den gemensamma betydelsen? Vår trafikexpert gör ett tappert försök.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Ni brukar ju ha svar även på en del kluriga frågor. Jag bor och jobbar i Uppsala och på Vaksalagatan finns den här skyltningen. Vad betyder vägmärkena när de är samlade så här? Vi har snackat om det här på jobbet och vi kommer inte överens. Första tanken när man kommer och åker där är att det är förbjudet, men vad är det för information som väghållaren anser att de ger oss bilister?

/Yrkeschaufför som kör odubbat året runt

Svar:

Att ni inte kommer överens förvånar mig inte. Men här får ni min version av hur det ska tydas:

Om vi börjar från vänster överst så är det förbjudet att åka där med alla motordrivna fordon utom klass II-moped. Klass II-moped är moped utan registreringsskylt som får gå max 30 kilometer i timmen. Undantagen ”buss i linjetrafik och taxi” är väl inget problem, men varutransport kan ju vara lite knepigare. Avsikten är transporter till affärer inom området.

Övre skylten till höger är ”Förbud mot trafik med annat motordrivet fordon med dubbdäck än moped klass II”. Alltså moped utan registreringsskylt får köra dubbat. Men skylten är onödig för ingen annan får åka förbi där utan dubbdäck heller på grund av den vänstra skylten. Och de boende som är undantagna från dubbförbudet får inte köra där ändå på grund av vänstra skylten om de inte transporterar varor, då möjligen.

Och så nedre delen på högerskylten: ”Gäller ej rörelsehindrad” det kan man tyda hur man vill, men med tillägget 70 meter kanske det finns en parkeringsplats för rörelsehindrade där. Är det så, så får den rörelsehindrade köra på dubbdäck, när dubbdäck är tillåtet in till parkeringsplatsen.

Men visst är det onödigt krångligt och man kan fråga sig hur stor miljövinsten är på den här gatan tack vare dubbdäcksförbudet.

Är det fler läsare som hittar konstig skyltning så skicka in en bild och tala om var det är så ska vi försöka reda ut det.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!