Foto: Mattias Rabe

Kan ett annat land dra in mitt körkort?

Om jag begår trafikbrott i ett annat land som enligt det landets lagar skulle ge indraget körkort, kan mitt svenska körkort dras in då? Teknikens Världs experter ger dig svar på dina frågor.

Hej, jag har en fråga om indraget körkort. Om jag begår ett trafikbrott i utlandet som enligt det landets lagar skulle ge indraget körkort om jag bodde där, skulle landets polis kunna dra in mitt körkort då? Om jag till exempel begår ett trafikbrott i Italien som enligt Italiens lagar ger indraget körkort för en italienare, kan italienska polisen dra in mitt körkort eller sänder de en rapport till svenska polisen som sen drar in mitt körkort?

/Erik

Svar:

Hej Erik. Om du döms för trafikbrott utomlands så kan man dra körkortet i det landet. Körkortet ska då skickas till Transportstyrelsen i Sverige. Brottet och domen ska bifogas. Transportstyrelsen gör en bedömning om det ska återkallas.

Om det inte återkallas i Sverige så kan du ändå vara förbjuden att köra i det landet där det drogs in från början. Det är ovanligt att polisen i andra länder drar körkortet direkt liknande det system vi använder i Sverige.

Sveriges system är unikt. Om du till exempel åker fast för fortkörning i Sverige så är det två ”dömande” instanser som tittar på samma förseelse. Transportstyrelsen bedömer om körkortet ska återkallas. Polisen hjälper Transportstyrelsen genom att interimistiskt dra körkortet, om hastighetsöverträdelsen är tillräckligt hög, på vägen och sedan skicka körkort och uppgifter om förseelsen till Transportstyrelsen.

Böterna skrivs oftast ut av polisen på plats, men om den misstänkte nekar kan förseelsen gå via åklagare till domstol. Den processen sker helt vid sidan om den Transportstyrelsen gör.

Mig veterligt finns det inga andra länder där ett brott/förseelse bedöms i två olika processer parallellt.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!