Foto: Mickis-Fotowelt / Shutterstock

Kan man fortfarande fynda bil utomlands?

Förr var det vanligt med privatimport av bil från exempelvis Tyskland. Hur är det egentligen i dag, är det lönsamt? Vår importexpert ger svar.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej! För några år sedan var det på tapeten att importera bilar från Europa, minns att ni köpte en BMW 3­serie diesel. Tyskland och framför allt Italien verkade vara billigare. Går det fortfarande göra fynd nere på kontinenten eller är euron för dyr? Ha det bra.

/Markus

Svar

Hej Markus!
Privatimport förekommer fortfarande men i betydligt mindre skala än förr. Orsaken är prisförändringarna på begagnatmarknaden och en betydligt svagare kronkurs.
I dag står euron i 10,35 kronor, att jämföra med under nio kronor när importen var större. Yngre bilar går i dag inte sällan åt andra hållet, på export ut från Sverige.
Det som fortfarande privatimporteras är specialmodeller och samlarbilar, och då oftast av det skäl att man har hittat en modell eller version som inte finns i Sverige. Möjligen kan höga malus­-skatter öka värdet på lätt begagnade bilar i Sverige, och därmed intresset för import. En annan faktor som kan påverka handeln över gränserna är det föreslagna exportstoppet av bonusbilar yngre än fem år.

Behöver du också råd och hjälp?

Kontakta då gärna Teknikens Värld så hjälper vi dig. Rör ditt ärende juridiska frågor, maila till biljuristen@teknikensvarld.se, rör det andra konsumentärenden maila då till mikael.stjerna@teknikensvarld.se, rör det trafik- och fordonsregler hör du av dig till ruben.borjesson@teknikensvarld.se och rör det däck är det bäst att du kontaktar linus.projtz@teknikensvarld.se.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!