Foto: Dan Nordgren

Kan poliser få fortkörningsböter?

Är poliser immuna mot böter för fortkörning, eller kan de, precis som vem som helst, åka fast? Här följer svaret!

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej Ruben! Hoppas få ställa en fråga mot bakgrund av vad som hände idag. Åker på väg med fartkamera, möter en målad polisbil som strax innan en kamera kör om en vanlig bilist. Inga blåljus, inga sirener... 80 km/h är begränsningen och polisen låg bra över den hastigheten. Själv tänkte jag, om kameran är på blixtrar det snart.

Och det var precis vad som hände. Nu är väl inte polisbilar reggade på anställd men hur ställer sig ordningsmakten till denna förseelse!? Tacksam för din synpunkt!

/Thomas

Svar:

Hej Thomas! Det kan vara tillåtet för polisen att köra fortare än skyltade hastighetsgränser utan blåljuset tänt. Det kallas brådskande yrkesutövning och det krävs inte en målad polisbil, inte ens en polisbil. Det krävs att det är en polis i bilen som helt enkelt har ”brådskande yrkesutövning”. I så fall är det inget brott. När jag var polis så ropade man in till kommunikationscentralen och talade om att det blixtrat och varför man körde för fort.

Polisen i Kiruna som utreder kollar på bilden och är bilden på föraren tydlig så frågar man polisen där bilen hör hemma vem som körde vid tillfället. Är det inte ”brådskande yrkesutövning” så blir det böter. Jag känner till flera fall i Sörmland där poliser i polisbil fått böter för att de fastnat på bild i en hastighetskamera.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!