Klassas skateboard som ett fordon?

Ja, det är frågan – klassas en skateboard som ett fordon? Teknikens Världs trafikexpert reder ut frågan.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej!Jag har en annorlunda fråga som kanske är lite knepig. Två poliser som jag frågade kunde inte svara. Frågan uppkom häromdagen då jag körde Långängsvägen i Stocksund, till vilken Olof Hermelins väg kommer ut i en brant backe från höger.Plötsligt dök det upp en kille på skateboard som jag var ytterst nära att köra på. Han var dold av en häck.Nu till frågan: Är skateboard ett fordon och har det företräde från höger? Eller är det en cykel som inte får framföras på övergångsställe för gående? Eller betraktas åkaren som gående som alltså har företräde på övergångsställe? Jag gissar att Ruben Börjesson är den som kan svara på frågan.

/Bo Linnell, gammal nöjd prenumerant

Svar:Hej Bo!
Det knepiga med den här frågan är att när lagen skrevs så fanns inte skateboards. Men rullskidor omnämns och de reglerna får man gå på. Att åka rullskidor är att jämföra med gående och regler för gående ska följas. Men en rullskidåkare som håller samma fart som en cyklist platsar inte på gångbana utan ska följa samma regler som en cyklist. Alltså åka på cykelbana och till höger på vägen, finns det vägren som inte är för gropig ska rullskidåkaren vara där.

Alla de här reglerna anser jag var applicerbara på skateboardåkare. En ovan som åker i gångfart ska vara bland fotgängare och den som är snabb och duktig ska vara bland cyklister. Vad man ska observera är att skateboardåkaren precis som rullskidåkaren i lagens mening alltid är gående. Det står klart och tydligt i Trafikförordningen:
”Bestämmelserna om gående gäller även den som åker skidor, rullskidor, skridskor, rullskridskor eller liknande...”

Så exakta svar på dina frågor är:

Skateboard är inte ett fordon.

Skateboardåkaren är gående enligt lagen, men tillåts uppträda på samma sätt som en cyklist.

En gående har företräde på ett övergångsställe och skulle du köra på en skateboardåkare där så är risken stor att du åtminstone blir delaktig. ”En gående som skall gå ut på ett övergångsställe skall ta hänsyn till avståndet till och hastigheten hos de fordon som närmar sig övergångsstället.” Och det gäller även skateboardåkaren.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!