Krockade i rondell – vem gjorde fel?

Det small i cirkulationsplatsen när jag följde skyltningen. Vems är felet egentligen? Vår trafikexpert berättar vad som gäller.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej! Fram till mötet i den här rondellen, trodde jag att jag visste hur man skall göra. Kör i vänsterfil för att svänga höger mot europavägen. En bil till höger om mig. Tvåfilig infart, tvåfilig rondell, tvåfilig utfart.

Siktar mot utfartens vänsterfil, men bilisten i högerfilen följer inte skyltningen utan skall köra rakt fram. Mitt försäkringsbolag lägger skulden på mig, när jag försöker följa skyltningen.

Är skyltningen när jag kör in, ett påbud som säger att i höger fil måste man svänga höger? Om inte, blir ju skyltningen bara förvirrande. Det är tydligen också skillnad på rondell och rondell, där vissa är markerade så att man måste svänga, medan vissa är markerade så att man kan svänga.

En intill-liggande dubbelfilig rondell är utformad för tvåfiligt vänstersvängande. Där händer det mig att vänstersvängande från vänster fil tar av i höger fil, när jag i vänstersvängen från höger fil vill ta av till höger fil.

Upplys en (tydligen) fåkunnig!

/Sören

QUIZ: Fixar du våra lätta bilfrågor får du Teknikens Värld Premium gratis

Svar:

Hej Sören! Skyltningen visar bara vilken utfart du ska ta för att komma till de platserna som anges. Körning i cirkulationsplats med två körfält innebär samma sak som att köra i två körfält på en vanlig gata. Ska du svänga till höger ut ur cirkulationsplatsen eller gatan och ligger i vänster körfält måste du först byta körfält till det högra, sedan svänga ut. Att du gör det i ett svep spelar ingen roll. Du måste se till att du kan byta körfält och det är där du missade. Du är skyldig att se till att det kan ske utan fara och du ska visa med körriktningsvisaren att du byter. Du ska dessutom blinka när du svänger ur rondellen.

Behöver du också råd och hjälp?

Kontakta då gärna Teknikens Värld så hjälper vi dig. Rör ditt ärende juridiska frågor, maila till biljuristen@teknikensvarld.se, rör det andra konsumentärenden maila då till mikael.stjerna@teknikensvarld.se, rör det trafik- och fordonsregler hör du av dig till ruben.borjesson@teknikensvarld.se och rör det däck är det bäst att du kontaktar linus.projtz@teknikensvarld.se.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!