Krockad bil

Låg inlösensumma från försäkringsbolaget

Inlösensumman från försäkringsbolaget är för låg enligt min mening, vad säger ni experter på Teknikens Värld om det?

Jag har en försäkringsfråga. Är sedan sju år tillbaka ägare till en Mercedes-Benz 220 CDI kombi. Bilen har gått 57 300 mil. Bilen var i toppskick. Motorn byttes till en utbytes på 14 000 mil för ett år sedan och växellådan var nyrenoverad. Jag har haft bilen i garage hela tiden och lack och inredning är i superfint skick. För två månader sedan blev jag påkörd bakifrån och nu vill försäkringsbolaget lösa in bilen.

Jag har blivit erbjuden 30 000 kronor För de pengarna kan jag inte hitta någon fin liknande bil och jag har kvitton på lack, motorbyte och växellådsrenovering på 47 000 kronor från de senaste två åren. Vad skall jag göra? 

Vill också nämna att jag har blivit hänvisad till en opartisk värderingsman via Handelskammaren och han jag fick kontakt med sade att värdet nog borde ligga kring det jag erbjudits på grund av miltalet.

/Rauni Lundstöm, Jönåker

Svar:

Hej Rauni, Din situation är inte ovanlig. Man sköter en gammal trotjänare och sedan händer detta. Beträffande omkostnaderna så höjer de inte värdet i motsvarande mån, för en bil måste ha fungerande saker för att ha ett värde över huvud taget. Men det påverkar värdet och gör den mer lättsåld. Jag kan inte bedöma om 30 000 kr är för lite för din bil men jag vill råda dig till följande:

Leta och samla annonser på liknande bilar. Samla ihop dina reparationskvitton och skriv en lista på vad du kostat på bilen i värdehöjande åtgärder (ej normalt underhåll) de senaste åren. Kontakta sedan en ny besiktningsman via Handelskammaren (du hittar dem på www.besiktning.nu, eller tel 08-55510000) och berätta ovanstående och vad du kostat på bilen. Troligtvis kan denna besiktnings-/värderingsman värdera bilen högre med bättre underlag och information.

Om bilen bedöms vara värd mer står försäkringsbolaget för värderingen, om inte så får du betala denna med maximalt 1 500 kronor enligt den praxis som branschen har. Lycka till!

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!