Lagstadga för att blinka vänster i rondell

Går det inte att lagstadga att man både blinkar för vänstersväng och när man ska ut ur rondellen? Teknikens Världs experter reder ut frågetecknen.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Vilken idiot kom på reglerna att bara blinka när man ska ut ur rondellen? Möjligen fungerar det i stora rondeller, men i alla minirondeller som nu finns så ökar ju skaderiskerna. I många av dessa behöver man inte ens vrida på ratten när man ska rakt fram. 

En mötande bilist som inte blinkar vänster svänger alltså alldeles framför en. Jag har hittills sett två krockar på grund av detta. I dessa små rondeller måste man nästan stanna i rondellen för att hinna blinka höger innan man fortsätter rakt fram. Med risk att någon kör in i baken på en. Går det inte att lagstadga att man både blinkar för vänstersväng och när man ska ut ur rondellen?

/Göran Carlsson

Svar:

För drygt tio år sedan gjordes reglerna om. Innan dess skulle man blinka som du vill att man ska göra. Numera anses vägen som går runt rondellen i cirkulationsplatsen, cirkulationen, som en egen gata. Du har alltid väjningsplikt när du kör in i cirkulationen och reglerna säger att du måste visa tecken när du svänger ur den. Du får visa tecken när du kör in i cirkulationen ”för att visa din avsikt” men du måste inte. 

Många korsningar som tidigare hade trafiksignaler är numera ombyggda till cirkulationsplatser och avsikten var att förbättra både miljö och framkomlighet. Ingen behöver i onödan stå och vänta vid ett rött ljus. Det är mycket möjligt att antalet ­incidenter och olyckor har ökat efter ombyggnaderna, men de allvarliga olyckorna har i stort sett försvunnit.

Risken med de här små cirkulationsplatserna som du beskriver är just att man inte ser att man åker förbi en väjningsplikt och då uppstår det här problemet som du beskriver. Reglerna anses fungera så bra som förväntat och några ändringar är inte på gång.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Gratis första månaden - därefter 99 kr/månad

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!