Lönar det sig att gaskonvertera bilen?

Gasbilar får ta del av subventioner, men om man gaskonverterar en befintlig bil, är det då lönsamt? Teknikens Världs gasbilsexpert ger dig svaret.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej! Jag läste i Teknikens Värld nummer 5/2020 att man ska få samma subventioner på efterkonverterade gasbilar. Får man även den lägre skatten som gasbilar ofta har? Vad kostar det på ett ungefär att efterkonvertera en bensin respektive dieselbil? Förlorar motorn effekt vid en konvertering?

Jag tycker att de flesta gasbilar verkar ha relativt svaga motorer, beror det på att det är svårt att få ner CO2-utsläppen med starkare motorer eller är det dyrare och mindre lönsamt för bilföretagen att bygga starka gasbilar?

/Björn

Svar:

Hej Björn. Registreringen som gasdriven bil ger dig rätt till 10 000 kronor i miljöbonus. Bilskatten blir också något lägre för gasbilar jämfört med bensinbilar eftersom koldioxidkomponenten är lägre i skatteekvationen för gasbilar. Men det kan ifrågasättas om det är en investering som är ekonomiskt sund. Att konvertera en bensindriven bil till att även klara gasdrift är ingen billig affär. Företaget KonveGas i Växjö, som specialiserat sig på dylika konverteringar, uppskattar kostnaderna till runt 50 000 kronor i normalfallet. Samtidigt är andrahandsvärdet lågt på gasbilar, framför allt äldre modeller. Det gör att den gode hushållaren förmodligen tänker sig för två gånger innan han investerar i en gasbilskonvertering. Men miljömässigt är det förstås en rekommendabel insats.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!