Foto: Trafikverket

När mäter fartkameran hastigheten?

När är det dags att bromsa in framför en fartkamera för att inte bli fotograferad? Teknikens Världs trafikexpert ger svar på den kanske något moraliskt tvivelaktiga frågan.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej experter!

Jag har en fråga angående fartkameror. Jag kör ganska ofta för fort och måste då bromsa in då en fartkamera uppenbarar sig. Har dock funderat om det är lönt. För när tar egentligen kameran bilden? Kan det vara så att jag ibland bromsar i onödan eftersom kameran läser av och fotar långt tidigare än min inbromsning?

/Kim

Svar:

Hej Kim!

Fartkamerorna har två delar. En del som mäter hastigheten och det görs med radar. Alla som kör förbi mäts och det ger Trafikverket information om hur mycket och hur fort trafiken går just på den platsen.

Den andra delen är kameradelen och den är bara på lite då och då. Det sköts av polisen och när ett fordon kör fortare än 5 kilometer i timmen över tillåten hastighet tas ett kort med hjälp av blixt. Hastigheten mäts inom ett område på ungefär 50 meter före kameraskåpet och bilden tas på ungefär 20 meter. Informationen skickas på direkten via telenätet till polisens enhet i Kiruna som utreder vem som kört. Blixten används alltid när ett kort tas oberoende om det är dag eller natt, ljust eller mörkt. Blixten ska lysa in i bilen så det är enklare att identifiera föraren. Så blixtrar det har du fastnat på bild och då har du bromsat för sent vid ett skåp som polisen aktiverat.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!