Foto: Andreas Libell / Teknikens Värld

Ratten strular på min nya Kia – vad göra?

Ska jag behöva leva med att min nya Kia Cee'd drar åt höger och att jag hela tiden måste styra mot? Teknikens Världs biljurist ger en hjälpande hand.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej!

Jag köpte i juni månad en helt ny Kia Cee'd för 189 900 kronor. När jag hämtade ut den och körde hem, märkte jag att ratten drog åt höger. Man får alltså sitta och ”svänga” vänster för att köra rakt fram. Jag påvisade detta till säljaren, som då tog in bilen för kontroll.

Man har skiftat däcken, bytt till andra däck, gjort fyrhjulsinställning tre gånger, man har bytt någon data/komponent, men ändå kvarstår problemet!

Inte bara styrningen utan också knappar på ratten som krånglar.

Fyra gånger har bilen vart på verkstaden, och den fjärde gången på en annan bilverkstad i Mölndal. Nu säger man till mig att man inget kan göra. Utan att jag ska ta det med ro och köra lugnt.

Vad skall jag göra?

/Fredrik

Svar:

Hej, Fredrik! Det där låter inte bra. Sådana fel brukar inte självläka och det blir bekymmer för dig den dag du skall sälja bilen. Eftersom bilen varit inne på verkstad fyra gånger för samma fel har du rätt att häva köpet. Jag tycker du skall häva köpet nu innan bilen gått så långt.

Säljaren kommer om du häver köpet att räkna av för den tid och de mil du kört med bilen. Normalt räknar man 0,5 procent per månad och 0,5 procent per 100 körda mil, sedan leveransdagen. Samtidigt har du rätt till normal ränta på dina pengar och ersättning för alla utlägg du haft. Min bedömning är att detta är den bästa lösningen.

Med pengarna du får kan du sedan köpa en annan bil. Just nu är det många intressanta kampanjer på nybilar så du bör inte förlora någon stor summa på detta.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!