Ska cyklister lämna företräde till bilister?

Har cyklister skyldighet att lämna företräde till bilister vid cykelöverfart eller är det tvärtom? Teknikens Världs trafikexpert berättar vad lagen säger.

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Hej, Teknikens Värld. Jag både kör bil och cyklar mycket i Stockholmstrafiken och noterar dagligen hur mycket förvirring det råder kring regler om vem som ska lämna företräde och inte. Visst är det så att cyklister alltid ska lämna företräde för bilisten vid obevakat övergångsställe?

/Johan, Solna

Svar:

Hej Johan. Det som förvirrar är att det ofta ligger en cykelöverfart i anslutning till övergångsstället. Cyklar du så ska du använda cykelöverfarten, inte övergångsstället.

När en cyklist kör från en cykelbana ut på en cykelöverfart så har cyklisten väjningsplikt mot all trafik på gatan. Den trafikant som åker på gatan och ska korsa cykelöverfarten ska lämna cyklist som är ute på cykelöverfarten företräde.

Så finns det ett litet tillägg också, annars blir det inte tillräckligt krångligt:

Den trafikant som omedelbart efter att ha svängt i en korsning eller svänger ur en cirkulationsplats har väjningsplikt mot cyklist som just ska ut på cykelöverfarten eller är ute på cykelöverfarten. I det läget har alltså båda väjningsplikt.

Är du ute och går med cykeln är du fotgängare och ska använda övergångsställe med de reglerna för fotgängare som gäller.

En del tror att man blir fotgängare bara för att man hoppar av cykeln precis innan cykelöverfarten/övergångsstället, men det anser inte jag. Är man ute och cyklar är man cyklist och ska följa cykelreglerna även när man ­kliver av cykeln efter att ha stannat.

Krångligt? Javisst. Det finns tankar om att ändra reglerna så de regler som gäller fotgängare vid övergångsställe ska gälla cyklister vid cykelöverfart. Inte för att göra cyklingen säkrare utan för att skapa bättre framkomlighet och enklare regler.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital prenumeration

Allt du vill veta om alla bilar

Endast 99 kr/månaden. Ingen bindningstid

  • Flest och mest omfattande tester av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen
  • Nyheter, provkörningar och fakta inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!